En slagen kvinna till en annan: "Du ska aldrig skämmas"

Det finns några råd som en utsatt kvinna kan ge till en annan kvinna som lever med en våldsam man. Det första: du ska inte skämmas. Andra rådet: berätta för någon.

Skuld och skam. Och den ständiga frågan: "varför lämnar du honom inte?" Men vad händer om jag lämnar honom? Blir det värre då? (Kvinnan på bilden är inte kvinnan Siv som berättar i artikeln)

Skuld och skam. Och den ständiga frågan: "varför lämnar du honom inte?" Men vad händer om jag lämnar honom? Blir det värre då? (Kvinnan på bilden är inte kvinnan Siv som berättar i artikeln)

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2021-03-08 06:01

– Det pratas alldeles för lite om de här brotten. Folk har ingen förståelse.

Det säger en kvinna som tidningen talat med om mäns våld mot kvinnor. Vi kan kalla kvinnan för Siv, men hon heter egentligen något annat.

Siv vill inte riva upp gamla sår och berätta vad hon själv varit med om. Men hon tycker att det pratas för lite om den här typen av brott. Hon tycker att folk inte förstår. Framförallt förstår ingen varför kvinnor inte lämnar en våldsam man.

Det är inte så enkelt att lämna en våldsam relation som man kan tro. Det säger både kvinnor som varit utsatta och poliser som utreder de här brotten. Man bryts ner successivt, mentalt. 

– Antingen är det extremt bra. Eller extremt dåligt, förklarar Siv.

Claes Eriksson en av utredarna i gruppen för brott i nära relation hos polisen i Eskilstuna pratar om "smekmånadsfasen".

 Elisabeth Johansson, chef för gruppen säger:

– De går in i olika faser. Om en kvinna anmäler är hon oftast väldigt rädd.

Claes Eriksson talar om tre steg.

– Uppladdning, urladdning och smekmånad, säger han.

Uppladdningsfasen kan vara oerhört påfrestande. En nervös väntan på vad som ska komma. Ibland kan kvinnor som lever såhär, nästan provocera fram en urladdning bara för att få våldet "överstökat" eftersom det blir bra sedan. En tid. Det finns gott om bortförklaringar. Undanflykter. Polisen har hört dem alla:

– Han är så snäll när han är nykter.

– Jag har aldrig slagit någon förut. Du är den första.

– Det är ditt fel. Hade du gjort si eller så i stället hade det aldrig hänt.

– Ibland tänker man att man är värd det, säger Siv.

Siv pratar om skammen man känner som slagen kvinna.

– Man ska aldrig skämmas. Men det gör man, säger hon.

Men varför lämnar man inte en våldsam relation?

– Oftast vill man. Men det går inte. Man är rädd. Vad händer om jag lämnar honom? Man tänker att det är bättre att han är nära då vet jag i alla fall var han är, säger Siv.

Hennes råd till utsatta kvinnor är att försöka berätta. Någon måste få veta.

Ett annat råd: försök att dokumentera. Ta bilder. Bilder på skador som tas av läkare eller vårdpersonal är oftast bättre om det blir rättegång, men bilder med den egna mobilen är bättre än inga alls.

Siv förklarar:

– Med en kontrollerande make eller sambo kan det vara omöjligt att komma iväg på ett läkarbesök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!