Energi tema på näringslivsdialog

Energi stod i fokus när Eskilstuna kommun den 29 april anordnade en digital näringslivsdialog.

Kjell Andersson, vd Eskilstuna Energi och Miljö.

Kjell Andersson, vd Eskilstuna Energi och Miljö.

Foto: Therese Jahnson

Eskilstuna2022-05-19 06:43

Eskilstuna kommun genomför regelbundna näringslivsdialoger i syfte att stärka företagsklimatet. Vid dialogen den 29 april fanns Linda Werther Öhling, projektledare för Energy Evolution Center, bland de medverkande. Hon konstaterade att det senaste halvåret varit tufft för företagare och privatpersoner som har rörliga avtal. Historiskt har det varit mycket bra med rörligt, men den här vintern har det varit tufft när elpriserna varierat mellan 30 öre och 8 kronor per kilowattimme. 

– Satt man i år med ett fast avtal så var man ju vinnare, men det man då kan tänka över är att nästa år kanske det blir lite tuffare att få ett fastprisavtal till samma nivå, sa Linda Werther Öhling. 

undefined
Linda Werther Öhling, projektledare Energy Evolution Center.

Kjell Andersson, vd Eskilstuna Energi och Miljö, sa att Sverige är nettoexportör av el över året. Utmaningen handlar om att effektöverföringskapaciteten från norra till södra Sverige är begränsad under delar av året.

– Det är otroligt långa beslutsprocesser, man pratar 10-12 år från att Svenska Kraftnät tar beslut att bygga en stamledning till att den står färdig.

– När det inte finns kapacitet i södra Sverige och inte överföringskapacitet då sätts priserna utav den europeiska markanden som gör att vi har så stora skillnader i priser i landet. Jag tittade igår och det var som billigast i norr, 30 öre, och dyrast i södra Sverige, 3 kronor kilowattimmen.

Han menade att den lokala produktionen kommer att behöva byggas ut. Han nämnde möjliga framtida lösningar i form av batterilagring och vätgasproduktion.

– Vi kan producera vätgas och använda vätgasen för att producera el när det blir stora behov. 

undefined
Kraftvärmeverket i Eskilstuna.

Kjell Andersson menar att Eskilstunas kraftvärmeverk, som producerar fjärrvärme, är viktigt. Företrädare för näringslivet hade dock synpunkter på fjärrvärmens stora koldioxidutsläpp. Håkan Möller, kvalitets- och miljöchef på Calix AB och Preciform AB, sa att hans koncern har bestämt sig för att hållbarhet ska vara en affärsfaktor.

– Vi konstaterar att de här 2,5 gigawatten el vi köper av Eskilstuna Energi och Miljö idag är till 73 procent förnybara och 27 procent är kärnkraft. Den genererar CO2-utsläpp på 70 kilo. Men fjärrvärmen som vi köper in, som är ungefär 1,5 gigawatt, den genererar tyvärr 30 ton CO2.

– Där har vi en utmaning gemensamt: Hur får vi fjärrvärme att bli bättre? Annars kommer man att tvinga företag att välja andra energikällor för värme, sa Håkan Möller.

Kjell Andersson svarade att tycker att det är bra att ha en dialog med näringslivet om hur man kan utveckla fjärrvärmen på bästa sätt. 

Fredrik Wallin, universitetslektor i energiteknik vid Mälardalens universitet, MDU, höjde ett varnande finger för konsekvenserna av om svenska företag börjar lämna fjärrvärmen eftersom det kan leda till att biobränsle ersätts av fossila bränslen. Biobränsle betraktas idag som bättre eftersom det är en förnybar källa som inte förstärker den naturliga växthuseffekten. 

– Trenden är att alla utsläpp kommer att värderas lika på något sätt långsiktigt så att ett CO2 från biobränsle är lika illa som CO2 från kol, men kortsiktigt tror jag inte att det är så enkelt. Jag tror att vi måste behålla det här svenska sättet att se på systemen för om man får kunder som lämnar fjärrvärmen så ökar man också belastningen på elnätet och det i sig skapar utmaningar och problem. Risken är att man istället får in kol, sa Fredrik Wallin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!