Eskilstuna Energi och Miljö, EEM, har på några månader förlorat över 20 miljoner kronor på de höga elpriserna. Bolaget kommer enligt Ann-Sofie Wågström antagligen att förlora ännu mer pengar eftersom elmarknaden fortsätter att vara turbulent.
– När vi måste ta uppåt 25-30 miljoner av det vi skulle kunnat ha som ett överskott och ge kommunen till att lägga på de här mellanskillnaderna i elpriset, då är det inte kul, säger Ann-Sofie Wågström.
Nästa näringslivsdialog äger rum den 29 april. Temat är då energi och en av de medverkande är Ann-Sofie Wågström (S) som är styrelseordförande i det kommunala energibolaget EEM. Hon är även ordförande i kommunfullmäktige.
Hon säger att hon ser fram emot dialogen och hoppas att deltagarna ska ha en ömsesidig respekt för de svårigheter som finns.
– Vi kan ha en bra dialog så att vi förstår varandras behov och vad vi kan stå till tjänst med från vårt håll med vår expertis, säger hon.
Ann-Sofie har varit styrelseordförande för EEM i 15 år. Hon säger att hon aldrig har upplevt att elpriserna har varit så rörliga och haft så höga toppar som nu.
– Det har aldrig sett ut så här. Det har varit krusningar på ytan, men nu är det ju slag som är enorma.
De höga elpriserna, som sätts på elbörsen Nordpool, har slagit mot EEM som handlar mycket med el. Många av EEM:s kunder har avtal med fasta elpriser. När EEM:s inköpspris blir högre än vad det får betalt av sina kunder förlorar energibolaget pengar.
– Vi får stå för mellanskillnaden för de som har fasta elpris, säger Ann-Sofie.
– Vi har inte kunnat säkra upp så mycket eftersom det blev kallare än beräknat.
EEM har fått skjuta till extra pengar till sitt dotterbolag som handlar med el.
– Vi har fått göra två stora tillskott till elhandelsbolaget från Energi och Miljö som ägarbolag för att man inte ska hamna på obestånd. 22-23 miljoner har vi förlorat på de här månaderna.
– Vi har fått göra ägartillskott vid två tillfällen och säkert kommer vi att få göra det igen nu för att elmarknaden är lika knepig fortfarande.
Lyckligtvis producerar EEM även el i egen regi.
– När elpriserna sticker iväg tjänar vi pengar så då har vi klarat det här, säger Ann-Sofie.
– Vi har vårt kraftvärmeverk som levererar en hel del el och sedan har vi också fyra vindkraftverk i Sollefteå och vi har en liten solcellspark på Lilla Nyby. Vi tittar nu på att kunna bygga en större solcellspark när vi hittar någon bra plats för det.
Det volatila elpriset är en orsak till att Ann-Sofie tycket att det är viktigt att ha en dialog med näringslivet. Hon menar att EEM behöver veta hur mycket eleffekt näringslivet behöver för att kunna säkra upp det för båda parter.
Trots turbulensen har Eskilstuna Energi och Miljö klarat sitt uppsatta mål i ägardirektivet.
– Vi har gjort 220 miljoner i vinst trots det här. Vi hade kunnat göra 240, säger Ann-Sofie.
Ann-Sofie menar att en lösning på problemet är att Svenska Kraftnät bygger ut elnätet så att mer ström kan levereras från Norrland till södra Sverige. Utbyggnaden beräknas dock ta 15 år.
– Vi har ingen elbrist i Sverige. En del tror att vi har elbrist, men det finns ju inte. Vi exporterar el.
Ann-Sofie tycker att näringslivdialogen är viktig både för kommunen och näringslivet.
– Näringslivet är jätteviktigt för det bidrar till att hålla nere arbetslösheten och till utvecklingen av Eskilstuna.
Hon menar att EEM har en viktig roll att spela genom att hålla nere taxor och priser och stå för en hög servicegrad.
– Vi finns där med el, vatten, värme, sophämtning och stadsnätet. Det är enormt viktiga delar som bara ska finnas och funka.