Många vuxna känner sig som turister på nätet. Ing-Mari Larsson vill uppmärksamma att de bästa guiderna finns nära – nämligen barnen.
– Föräldrar som är över 30 är ofta osäkra på nätet. Samtidigt ska de vara vuxna och kunna stötta sina barn. Det blir ofta svårt. Visa intresse för ditt barns liv på nätet - låt ditt barn lära dig, säger hon.
Ing-Mari Larsson påpekar att föräldrar oftare intresserar sig för fotbollsträningen - än dataspelskvällen. Därmed blir det också svårare för barnet att anförtro sig till föräldrarna om något obehagligt händer på nätet.
– Om vuxna ska kunna hjälpa till måste de också ha lite kunskap. Om barnet berättar något kan reaktionen hos okunniga föräldrar bli "vi har ju sagt att du inte ska surfa på okända sidor". Det är inte vad barnet behöver - de behöver förståelse. De måste känna sig trygga i att berätta, säger hon.
Ing-Mari Larsson påpekar att ett brott som sker på nätet är lika kriminellt som om det skulle hända utanför internet. Hon uppmanar barn och föräldrar att polisanmäla om något obehagligt händer.
– Allvarliga fall förekommer inte ofta, men mörkertalet är väldigt stort. Många unga känner skuld och skam. Att barnen vågar berätta är jätteviktigt.
När det gäller föräldrarnas inblandning i barnens internetvanor förespråkar Ing-Mari ett svenskt "lagom".
– Bli inte för kontrollerande, det får fel effekt. I stället bör föräldrar försöka föra in ämnet som en naturlig del av dialogen hemma. Var nyfiken, det räcker långt!