Engångsgrill nära bli orsak till katastrof

Engångsgrillar är förrädiska och farligare än vad många tror. Martina Lejbrink och hennes kompis Anna-Karin Westberg tyckte att de vidtog alla försiktighetsåtgärder som tänkas kan när de använda engångsgrillar vid en fest i maj. Ändå höll det på att sluta i en katastrof, trätrallen på villans altan antändes och inget annat än rena turen räddade kedjehusområdet i Slagsta.

Eskilstuna2009-07-07 21:23

– Det var i sista stund vi upptäckte att det uppstått en brand och trots höga lågor lyckades vi släcka. Det hade redan börjat brinna i en plastlåda och det hängde nog bara på minuter innan övertändning, berättar Martina om den dramatik som trots allt slutade lyckligt.

Nu vill hon och Anna-Karin tillsammans med Räddningstjänsten varna andra och skapa större medvetenhet kring hanteringen av just de allt populärare engångsgrillarna.

Ganska typiskt
Deras fall är nog ganska typiskt och visar med eftertryck att det är nödvändigt med extrem försiktighet. Nu visade det sig att glöd fanns kvar ännu efter det att kolet till synes brunnit ut sedan mer än fyra timmar!

Misstaget?

Att inte kontrollera ännu ordentligare och ösa på med vatten för att helt eliminera riskerna.

Martina och Anna-Karin iakttog varsamhet och var övertygade om att de handlade rätt.

– Grillarna fick svalna ordentligt på stenarna där de stod och det fanns ingen märkbar glöd kvar. Därför städade jag upp och slängde resterna i en plastpåse för skräp och ställde på altanen. Jag gjorde bedömningen att vi skött oss utan anmärkning, säger Martina Lejbrink.

Rena turen
Värme, tillräcklig för att smälta och sätta fyr på plasten, fanns emellertid kvar och träunderlaget tog också eld. Lågorna hann dessutom få fäste i kanten på den plastlåda där man förvarade sittdynor. Det var rena turen att elden upptäcktes då ingen fanns kvar på altanen. Anna-Karin kände röklukt och hela festsällskapet hjälptes snabbt åt att släcka innan Räddningstjänsten kom fram.

– Det här är ett otäckt exempel. Man måste vara oerhört försiktig vid hantering av engångsgrillar eller annan glöd och bli hundraprocentigt säker på att ingen värme finns kvar. Vad jag förstår är det inte många som vet hur farligt det kan vara, säger brandinspektören Peter Ehrenstråhle. Kanske kraftiga varningar kan få fler medvetna och råda bot på okunskap.

Testar
Hur lång tid det tar innan glöd från en köpt engångsgrill är helt ofarlig har han beslutat sig för att ta reda på. Strax efter 14 i går tände han en nyinköpt förpackning och testar av i dag på morgonen:

– Jag blir inte förvånad om vi har farlig glöd kvar efter 18 timmar.

Tidningen ämnar meddela resultatet i torsdagens utgåva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!