EngÄngsgrill nÀra bli orsak till katastrof

EngĂ„ngsgrillar Ă€r förrĂ€diska och farligare Ă€n vad mĂ„nga tror. Martina Lejbrink och hennes kompis Anna-Karin Westberg tyckte att de vidtog alla försiktighetsĂ„tgĂ€rder som tĂ€nkas kan nĂ€r de anvĂ€nda engĂ„ngsgrillar vid en fest i maj. ÄndĂ„ höll det pĂ„ att sluta i en katastrof, trĂ€trallen pĂ„ villans altan antĂ€ndes och inget annat Ă€n rena turen rĂ€ddade kedjehusomrĂ„det i Slagsta.

Eskilstuna2009-07-07 21:23

– Det var i sista stund vi upptĂ€ckte att det uppstĂ„tt en brand och trots höga lĂ„gor lyckades vi slĂ€cka. Det hade redan börjat brinna i en plastlĂ„da och det hĂ€ngde nog bara pĂ„ minuter innan övertĂ€ndning, berĂ€ttar Martina om den dramatik som trots allt slutade lyckligt.

Nu vill hon och Anna-Karin tillsammans med RÀddningstjÀnsten varna andra och skapa större medvetenhet kring hanteringen av just de allt populÀrare engÄngsgrillarna.

Ganska typiskt
Deras fall Àr nog ganska typiskt och visar med eftertryck att det Àr nödvÀndigt med extrem försiktighet. Nu visade det sig att glöd fanns kvar Ànnu efter det att kolet till synes brunnit ut sedan mer Àn fyra timmar!

Misstaget?

Att inte kontrollera Ànnu ordentligare och ösa pÄ med vatten för att helt eliminera riskerna.

Martina och Anna-Karin iakttog varsamhet och var övertygade om att de handlade rÀtt.

– Grillarna fick svalna ordentligt pĂ„ stenarna dĂ€r de stod och det fanns ingen mĂ€rkbar glöd kvar. DĂ€rför stĂ€dade jag upp och slĂ€ngde resterna i en plastpĂ„se för skrĂ€p och stĂ€llde pĂ„ altanen. Jag gjorde bedömningen att vi skött oss utan anmĂ€rkning, sĂ€ger Martina Lejbrink.

Rena turen
VÀrme, tillrÀcklig för att smÀlta och sÀtta fyr pÄ plasten, fanns emellertid kvar och trÀunderlaget tog ocksÄ eld. LÄgorna hann dessutom fÄ fÀste i kanten pÄ den plastlÄda dÀr man förvarade sittdynor. Det var rena turen att elden upptÀcktes dÄ ingen fanns kvar pÄ altanen. Anna-Karin kÀnde röklukt och hela festsÀllskapet hjÀlptes snabbt Ät att slÀcka innan RÀddningstjÀnsten kom fram.

– Det hĂ€r Ă€r ett otĂ€ckt exempel. Man mĂ„ste vara oerhört försiktig vid hantering av engĂ„ngsgrillar eller annan glöd och bli hundraprocentigt sĂ€ker pĂ„ att ingen vĂ€rme finns kvar. Vad jag förstĂ„r Ă€r det inte mĂ„nga som vet hur farligt det kan vara, sĂ€ger brandinspektören Peter EhrenstrĂ„hle. Kanske kraftiga varningar kan fĂ„ fler medvetna och rĂ„da bot pĂ„ okunskap.

Testar
Hur lÄng tid det tar innan glöd frÄn en köpt engÄngsgrill Àr helt ofarlig har han beslutat sig för att ta reda pÄ. Strax efter 14 i gÄr tÀnde han en nyinköpt förpackning och testar av i dag pÄ morgonen:

– Jag blir inte förvĂ„nad om vi har farlig glöd kvar efter 18 timmar.

Tidningen Àmnar meddela resultatet i torsdagens utgÄva.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om