Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete vid Mälardalens högskola, har tillsammans med Niclas Månson, professor i pedagogik vid Södertörns högskola, samlat forskning kring ensamkommande ungdomars integration från 21 forskare inom olika discipliner på universitet runtom i Sverige.
I blickfånget för antologin Ensamkommandes upplevelser och professionella erfarenheter står, som namnet antyder, ungdomarnas egna upplevelser av mottagande. Fokus ligger, enligt Mehrdad Darvishpour, på upplevelser av bemötande och på att identifiera framgångsfaktorer.
– Vi varken förnekar eller underskattar de utmaningar som finns, men om man fokuserar på det som funkar så ökar möjligheterna för lyckad integration.
Vad är det då som fungerar, enligt forskningsbidragen i boken?
Svaret, menar Darvishpour, kan sammanfattas i tre punkter: civilsamhällets insats, inkluderande perspektiv och positivt bemötande.
Civilsamhället med dess idrottsföreningar, kyrkor, bibliotek och volontärorganisationer bidrar med kontaktnät och möjligheter till jobb, bostad och språkinlärning.
Myndigheter måste arbeta mer inkluderande och övergå från att samverka sinsemellan till att samverka direkt med de ensamkommande.
Positivt bemötande handlar om att försöka avstå fördomar och se de ensamkommande som människor som kan och vill bidra snarare än en homogen grupp som antingen möts med en klapp på huvudet eller misstänksamhet och avsky.
– Den dominerande bilden är att de här ungdomarna är ett hot. Man fokuserar på sexuella trakasserier, kriminalitet, missbruk och extremism. Man överbetonar riskerna och drar alla över en kam. Den andra sidan av myntet är att de är hjälplösa stackare som det är synd om, säger han och fortsätter:
– De positiva förebilderna med ensamkommande som lyckats skapa något lyfts sällan upp. Båda sidor ser på gruppen som problematisk och inte som en del av Sveriges framtid. Det blir skevt. Det ryms mängder av människoöden inom den här gruppen.
Resultaten från de olika studierna har presenterats för kommuner, landsting och myndigheter runtom i landet och enligt Mehrdad Darvishpour har mottagandet varit mycket positivt.
– Där skiljer sig bilden avsevärt från allmänhetens. Boken utmanar de här fördomarna och ifrågasätter den negativa bilden av ensamkommande. Återigen, problemen ska inte underskattas – men utgångspunkten är väldigt viktig.
Den 25 september klockan 9 anordnar Mälardalens högskola i Eskilstuna en konferens där flera av forskarna som medverkar i antologin deltar.