Flera år i kö till nattis – ensamstående föräldrar i kris

Köerna till nattis i Eskilstuna är så långa att många föräldrar inte längre är i behov när de väl erbjuds en plats. "Den ständiga barnvaktsjakten skapar en fruktansvärd stress", säger föräldern Malin Tigér.

Malin Tigér situation är inte unik, utan speglar en bredare problematik som många ensamstående föräldrar i Eskilstuna upplever.

Malin Tigér situation är inte unik, utan speglar en bredare problematik som många ensamstående föräldrar i Eskilstuna upplever.

Foto: Privat

Eskilstuna2024-08-18 10:10

Nyheten i korthet

  • Ensamstående föräldrar i Eskilstuna står inför utmaningar på grund av de långa väntetiderna för barnomsorg under obekväma tider, känd som "nattis".
  • Malin Tigér, ensamstående förälder, har startat en Facebook-grupp för att hjälpa föräldrar i liknande situationer att hjälpas åt med barnpassning.
  • Sara Nilsson Back, rektor för nattis i Eskilstuna, förklarar att det endast finns en nattis-verksamhet i staden. För närvarande står 30 till 35 barn i kö, och väntetiden kan vara lång – upp till flera år.

Malin Tigér, 35, startade en Facebookgrupp för ensamstående föräldrar i Eskilstuna. Tanken bakom hennes initiativ är att skapa en stödgrupp där föräldrar ska kunna hjälpas åt med barnpassning. Detta eftersom många föräldrar i Eskilstuna kommun bevittnar att de får vänta flera år innan de erbjuds en plats på nattis.

– Den ständiga barnvaktsjakten skapar en fruktansvärd stress. Jag arbetar på en akutvårdsavdelning och de långa väntetiderna gör att det nästintill omöjligt att balansera ett jobb och familjeliv utan tillräckligt stöd från samhället, säger Malin Tigér.

De lång köerna har blivit en allt mer pressande fråga för många föräldrar i Eskilstuna, särskilt för de som saknar tillräckligt stöd och resurser. Sara Nilsson Back, rektor för nattis i Eskilstuna förklarar att det i dag endast finns en nattisverksamhet i Eskilstuna. Med ungefär 20 till 25 barn inskrivna, är efterfrågan betydligt större än utbudet och väntetiden kan vara lång.

– Det är inte ovanligt att föräldrar måste vänta flera år innan deras barn får en plats, säger Sara Nilsson Back som är rektor för nattis i Eskilstuna.

– Det svårt att ge ett exakt svar på hur lång väntetiden är. Vi tar in ungefär två till tre barn per år, och det är framför allt beroende på hur många som lämnar oss och barnens specifika behov. Generellt sett kan det ta två till tre år för att få en plats, förklarar hon.

Malin Tigér berättar att hon har varit ofrivilligt ensamstående med alla barnen. Med tre barn, som i dag är 13, åtta och två år gamla, har hon försökt navigera genom ett system som inte alltid är anpassat efter deras behov. Hon arbetar obekväma tider och har stått i kö till nattis med alla sina barn. Trots detta har hon ännu inte erbjudits någon plats under den tid hon har varit i behov av det.

– Att få vardagen att gå ihop som ensamstående förälder är en stor utmaning. Jag har länge funderat på att starta en stödgrupp för oss som är i samma situation. När jag såg kommentarerna i Facebookgruppen om bristen på omsorg för dem som arbetar obekväma tider, kände jag att det var dags att agera, säger Malin Tigér.

undefined
Eskilstuna står inför en utmaning med långa väntetider till "nattis", den omsorg som erbjuds på obekväm arbetstid för barn mellan 1 och 13 år.

Malin Tigér förklarar att ensamstående föräldrar ofta står inför valet att säga upp sig från sitt jobb eller fortsätta arbeta trots svårigheter.

– Att säga upp en fast anställning för ett vikariat eller en timanställning är sällan en bra lösning, varken för föräldern eller barnet. Det är inte rättvist att vi ska behöva känna oss exkluderade. Vi behöver stabilitet och stöd från samhället istället för stress och osäkerhet, säger hon.

undefined
Malin Tigér situation är inte unik, utan speglar en bredare problematik som många ensamstående föräldrar i Eskilstuna upplever.

Hon ser Facebookgruppen som en möjlighet också att skapa utrymme för återhämtning och avlastning i vardagen.

– Vi behöver också tid för att träna i fred, handla utan stress, träffa vänner utan barn, sova ut en helg eller storstäda utan att bli störda. Återhämtning är avgörande för att kunna vara de bästa föräldrarna, säger Malin Tigér.

För att underlätta detta erbjuder hon själv sitt hem som en plats där andra barn är välkomna vid behov.

– Jag och mina barn bor tillräckligt stort för att både ha fysisk plats och ett öppet hjärta för att ta emot ett till tre extrabarn åt gången, några gånger i månaden, säger Malin Tigér.

Rektorn för nattis förklarar att nattis inte faller under skolformen "förskola" utan är en del av den verksamhet som i skollagen benämns som annan pedagogisk verksamhet. Det innebär att kommunen inte är lagstadgat skyldig att erbjuda nattis. Föräldrar bör vara förberedda på att hitta andra lösningar om det skulle ta längre tid än förväntat, säger Sara Nilsson Back.

Ett annat problem Malin stött på är bristen på information från kommunen. Hon fick veta, via en bekant, att hennes barn var tvungen att gå på Strigelns förskola för att vara berättigad till nattis på den förskolan. Detta var information hon aldrig fått från kommunen, och något hon upplever som en stor miss från deras sida.

– Jag har haft mina barn i kö för nattis sedan mitt första barn var litet, och situationen har blivit ohållbar. Trots mina upprepade försök att få hjälp, gör politikerna inget för att lösa problemet, utan genomför istället besparingar som påverkar oss negativt. För att kunna få ihop vardagen är jag nu tvungen att överväga att säga upp min fasta tjänst. Men detta kommer också att leda till en betydande inkomstförlust, säger Malin Tigér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!