Entreprenöriellt lärande väcker elevers kreativitet

Mälardalens högskola ligger i framkant när det gäller entreprenöriellt lärande. Nu startas ett nytt projekt för att sprida entreprenöriellt lärande till flera grundskolor i Eskilstuna.

Eskilstuna2015-10-27 05:00

– Entreprenöriellt lärande skapar framtidens Steve Jobs. Man skapar elever som vågar göra någonting. Inte alltid bli företagare, men att våga gå från ord till handling med sina idéer. Det är såna individer jag tror vi behöver i Eskilstuna och i Sverige, sa kommunalrådet Jari Puustinen (M) i samband med invigningen av projektet ELverkspiloten.

Invigningen skedde i samband med en nationell konferens med rubriken "Entreprenöriellt lärande i förskola, skola och högre utbildning – den röda tråden" som förra veckan ägde rum på Mälardalens högskola i Eskilstuna.

– Det finns utmaningar i dagens skolsystem som vi behöver möta med nya angreppssätt; elever som hoppar av, inte trivs eller saknar motivation till lärande är några exempel. Att utveckla klassrumsmetodik och val av innehåll i undervisningen med stöd i entreprenöriellt lärande är ett sätt att möta dessa utmaningar, säger projektledaren Sara Hägglund vid Mälardalens högskola.

Konferensen samlade ett 70-tal lärare från alla nivåer i utbildningssystemet och representanter från bland annat Tillväxtverket och Skolverket.

– Vi framhåller gärna MDH för deras arbete med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i utbildningen, säger Caroline Palm från finansiären Tillväxtverket som är en av myndigheterna som fanns representerade vid konferensen.

Under konferensen fick deltagarna ta del av flera exempel på hur entreprenöriellt lärande används för att främja elevers motivation och öka deras känsla av meningsfullhet.

Regeringen lanserade 2009 en nationell strategi för entreprenörskap inom utbildningssystemet. Entreprenörskap är enligt strategin viktigt för att ge kunskaper till de som vill bli företagare och för att stimulera ungas kreativitet.

Lärarkåren har lagt till lärandet som ytterligare en aspekt till begreppet entreprenörskap. Entreprenöriellt lärande, EL, innebär bland annat att eleven ses som en aktör och därmed en aktiv part i sitt eget lärande snarare än en passiv konsument. Mälardalens högskola ligger i framkant som ett av få lärosäten i landet som har börjat införa entreprenörskap i lärarutbildningen.

Projektet ELverket pågår till februari nästa år. Fem lärare från Gökstensskolan och S:t Eskil kommer under en dag i veckan att tillsammans med personal från Mälardalens högskola arbeta med att sprida EL till tre grundskolor. En av de deltagande lärarna är lärare för årskurs F-3, en för årskurs 4-6, två för årskurs 7-9 och en lärare är gymnasielärare.

Skolorna som deltar i projektet är Skogstorpsskolan, Skiftingehus och Slagstaskolan. På dessa tre skolor deltar flera frivilliga lärare i projektet. Sara Hägglund berättar att arbetet börjar med en diskussion om begreppet entreprenöriellt lärande.

– Vi kan inte skapa någon slags mall och trycka in alla i. Om du åker till Skogstorp eller Skiftinge är det olika lärare, förutsättningar och lokaler. Vi bygger projektet tillsammans, säger hon och fortsätter:

– Vi jobbar mycket med att nå barnens inre motivation. Vilka styrkor har eleven och vad är den intresserad av? Kan man starta där kommer man långt. Samma process behöver lärare och förskollärare gå igenom. För att leva som vi lär måste vi starta hos oss själva, så vi startar alltid med pedagogerna och med skolledningen.

Sara Hägglund säger att om det finns fler förskollärare och lärare i kommunen som är intresserade av entreprenöriellt lärande så är de välkomna att höra av sig till Mälardalens högskola.

– Alla lärare är kreativa och har idéer, men det är inte alltid som man tar sig möjlighet eller har möjlighet att utveckla och dela idéer. Entreprenöriellt lärande är en möjlighet. Vi vet att tid är en bristvara så vi kan komma ut till verksamheterna och de kan komma till oss i aktiviteter de ändå ska göra. Det är även en möjlighet att få med elevernas idéer. De har ofta mer kreativa idéer än vad vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om