Trots massiv kritik från bland annat Sveriges kommuner och regioner, SKR, Naturvårdsverket och Avfall Sverige har regeringen fattat beslut om att kommunerna ska ansvara för insamlingen och återvinningen av returpapper från och med 2022.
– Regeringens besked innebär att vi överger den miljörättsliga principen om att förorenaren ska betala, vilket producentansvaret är ett tydligt uttryck för. Beslutet innebär ett avsteg från arbetet mot en cirkulär ekonomi och de globala hållbarhetsmålen. Om det skrotade producentansvaret för returpapper ska ses som en modell för framtiden finns det all anledning att vara orolig, säger Lars Stjernkvist, ordförande för Avfall Sverige.
Enligt beräkningar gjorda av Avfall Sverige kommer den nya insamlingen att kosta mellan 150 och 250 kronor mer om året för alla hushåll.
På Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, har man redan börjat planera för den nya insamlingen.
– Vi har bevakat frågan under hösten och tanken är att vi ska sätta oss och räkna i detalj nu under kvartal ett 2021, säger Kent Briby, operativ chef för återvinning på ESEM.
Han förklarar att Eskilstuna befinner sig i ett bättre läge, till skillnad från många andra kommuner, tack vare fastighetsnära insamling hos villorna, genom färgsortering.
– Och de flesta flerfamiljshusen har fastighetsnära insamling redan idag. Dock så är den konkurrensutsatt så det kan vara en branschkollega som äger kunden, men vi hämtar redan rest- och matavfall eftersom det är kommunalt insamlingsansvar, menar Kent Briby och tillägger:
– Då kommer det tillkomma att vi även ska hämta tidningarna från och med 2022.
Han berättar att det i dag är ganska bra ersättning för tidningspapper på den öppna marknaden, med lite tur så täcker det kostnaden för insamlingen av returpapper.
– Problemet uppstår den dagen om pappersbruken börjar välja bort returpapper som en råvara och om kommunerna sitter med ett material som inte är värt något. Eller ännu värre, med ett material som kostar att bli av med. Då kan det bli dyrt för kunderna, konstaterar Kent Briby.
Om Avfalls Sveriges siffra på 150-250 kronor per hushåll skulle stämma så kan det appliceras på Eskilstunas cirka 40 000 hushåll.
– Vi pratar om runt åtta miljoner kronor eller en taxehöjning på cirka åtta procent, det är lite skillnad mot de 1,8 procent som vi önskade att höja i år, säger Kent Briby och avslutar:
– Men som jag sa så är den siffran förmodligen i linje med vad det skulle kosta om man tvingas införa fastighetsnära insamling från början, det vill säga de kommuner som i dag bara tillhandahåller rest- och matavfallsinsamling.
Tidningsbranschen har haft en kraftigt minskad användning av tidningspapper de senaste åren och intäkterna för insamlingen av returpapper har sjunkit stadigt. När regeringen tog beslutet den 22 december i år förklarade Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin varför de fattade beslutet om att ansvaret för insamlingen och återvinningen av returpapper hamnar hos kommunerna:
– Genom dagens beslut avlastar regeringen tidningsbranschen i dess ansträngda ekonomiska situation, utan att tumma på Sveriges möjligheter att nå miljömålen eller främjandet av en cirkulär ekonomi, sa Isabella Lövin.
I och med detta beslut avskaffar regeringen det så kallade producentansvaret för returpapper.