Efter den sista december 2023 får Förpackningsinsamlingen, FTI, inte längre samla in förpackningar på Eskilstunas 28 återvinningsstationer, som FTI sköter om i dag. Om stationerna ska bli kvar krävs det att kommunen och Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, tar över regin.
– Om några veckor ska vi träffa FTI och börja planera ett övertagande av deras stationer, förklarar Kent Briby, operativ chef för återvinning på ESEM.
Kommunens plan är att under 2023 se över placering, antal behållare och användningsmönster kring de återvinningsstationer som finns runt om i kommunen.
– Vi är rätt säkra redan nu på att det initialt inte blir några större förändringar. Precis som Kerstin Wärn på FTI svarade i tidigare artikel så används deras stationer fortfarande frekvent och vi ser att det är ett bra komplement till våra fastighetsnära insamlingssystem.
Kent Briby menar att målet är att det ska vara lätt för kunden och att så mycket förpackningar som möjligt kommer till återvinning.
– Angående placering så kommer vi säkert att göra mindre förändringar med tiden för att täcka upp behovet av närhet till stationerna utifrån hur staden utvecklas.
Sedan 1994 är alla skyldiga att sortera ut sina förpackningar i samband med att producentansvaret infördes.
– Producentansvaret innebär att alla har en skyldighet att sortera ut förpackningar, tidningar, elavfall, läkemedel, däck och batterier och lämna till särskild insamling, konstaterar Kent Briby och fortsätter:
– Om man saknar möjlighet att lämna exempelvis förpackningar och tidningar vid sin fastighet ska det lämnas vid återvinningsstationer eller andra insamlingsplatser som producenterna hänvisar till.
Det betyder med andra ord att de fastighetsägare i Eskilstuna som i dag endast har sopkärl för restavfall och matavfall i soprummet tvingar hyresgästerna att ta sina förpackningar, tidningar, elavfall, läkemedel, däck och batterier till någon av de 28 återvinningsstationerna som finns i stan. Även om de är på ett sådant avstånd att man behöver ta bilen dit.
– Med den nya förordningen så ska det vara möjligt för alla, med betoning på alla, att sortera ut sina förpackningar vid sin fastighet. Dock fungerar det inte för skrymmande förpackningar och därför kommer FTI-stationerna att finnas kvar, fast i kommunal regi. I alla fall i Eskilstuna, jag vet inte hur andra kommuner tänker.
Kommunen står med andra ord redo för att ta över hela insamlingssystemet när det väl blir dags.
– Jag tror att det blir lättare att uppnå målet om det är en aktör som sköter allt. Då får man rådighet och kan sätta in åtgärder där det behövs.
– Precis som Kerstin Wärn säger så kommer det med restavfall som i dag tillhör kommunen i deras material och vi får med förpackningar i restavfallet som tillhör FTI, det vill säga producenterna.
När vi går in i 2024 med den nya förordningen så har ESEM och Kent Briby läget under kontroll.
– Vi har god kontakt med Kerstin Wärn och FTI så jag ser inte att det ska bli några problem att ta över deras stationer.
I Eskilstuna har i dag cirka 80 procent av alla flerfamiljsfastigheter tillgång till fastighetsnära insamling, FNI. Senast den första januari 2027 ska alla Eskilstunas hushåll ha tillgång till FNI.