Eskilstuna dåligt rustat för skyfall: "Behövs en plan"

Vad händer om ett 100-årsregn drabbar stan och Eskilstunaån svämmar över? Den frågan ställer sig kommunens ansvariga efter de omfattande översvämningarna i Gävle i augusti.

Eskilstunaån riskerar att svämma över vid kraftiga skyfall av Gävles magnitud. Enligt en analys av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skulle kvarteren söder om Hamngatan hamna under vatten. Även hus norr om Västra storgatan och delar av Gamla staden ligger illa till.

Eskilstunaån riskerar att svämma över vid kraftiga skyfall av Gävles magnitud. Enligt en analys av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skulle kvarteren söder om Hamngatan hamna under vatten. Även hus norr om Västra storgatan och delar av Gamla staden ligger illa till.

Foto: Niklas Holm/Krister Rubensson (grafik)

Eskilstuna2021-09-05 20:02

Hösten år 2000 slutade det aldrig regna. Oktober och november gav Eskilstuna 181 millimeter regn, och genom Eskilstunaån forsade 90 kubikmeter vatten – varje sekund.

Dåvarande vatten- och avloppschefen Leif Linde sa till Eskilstuna-Kuriren att det skulle vara "omöjligt" för ån att svämma över, eftersom staden "ligger mitt i ett vattenfall" mellan Hjälmaren och den 20 meter lägre Mälaren.

 – Det blir inte värre än så här, sa han då.

Vi spolar fram bandet 21 år och kommunens nuvarande natur- och vattensamordnare, Oskar Forsum, är inte lika trygg.

– Jag tror det är få som vågar vara så tvärsäkra idag, säger han.

undefined
"Eskilstuna är också sårbart. Vi ligger låglänt mellan Hjälmaren och Mälaren, och har definitivt våra utmaningar med vår vattenhantering", säger Peter Forsum, natur- och vattensamordnare på Eskilstuna kommun.

För några veckor sedan överraskades Gävle av det värsta skyfallet i stadens historia. Natten mot den 18 augusti föll 161 millimeter regn, dubbelt så mycket som under en normal augustimånad. De materiella skadorna på byggnader, vägar och fordon blev omfattande. 

Bara några veckor tidigare hade delar av Tyskland, Belgien och Nederländerna drabbats av de kraftigaste regnen i mannaminne, med enorm förödelse och hundratals dödsfall som följd. 

På meteorologspråk kallas det skyfall som drabbade Gävle för ett 100-årsregn, eftersom denna typ av regn statistiskt sett bara brukar inträffa en gång per 100 år. Mycket tyder dock på att den definitionen kan komma att ändras framöver. Forskare har redan slagit fast att de översvämningskatastrofer som drabbade Europa i somras är en konsekvens av de pågående klimatförändringarna, och att dessa intensiva regn kommer att bli vanligare i framtiden.

Sommarens händelser blev en tankeställare för Oskar Forsum och hans kollegor på Eskilstuna kommun.

– Alla som arbetar med de här frågorna är övertygade om att det kommer att bli vanligare med tätare och kraftigare skyfall. Eskilstuna är också sårbart. Vi ligger låglänt mellan Hjälmaren och Mälaren och har definitivt våra utmaningar med vattenhanteringen, säger han.

undefined
Västerleden i Eskilstuna svämmades över i slutet av maj.

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om att Eskilstunas stadsplanering är gammal och dagvattenledningarna underdimensionerade, något som bland annat skulle kunna innebära att nästan alla dagvattenanläggningar skulle slås ut och alla stora infartsvägar till Mälarsjukhuset blir översvämmade vid ett 100-årsregn. Totalt 13 områden riskerar förstörd bebyggelse, strömavbrott och evakuering. Därtill har ytterligare samhällsviktiga platser hemligstämplats.

Beräkningar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar också att ett stort skyfall skulle få stor påverkan på alla områden i närheten av Eskilstunaån.

Sandra och Kim Axenborg bor på Närjeholme i närheten av Mått Johanssons väg, bara ett tiotal meter från ån. På MSB:s karta ligger området nästan helt under vatten vid ett 100-årsregn. Huset är byggt på 1980-talet på pålar ner i berggrunden och med extra dräneringspump, eftersom grundvattnet redan står högt. Sammantaget får det paret att känna sig säkra.

– Men det är nog värre för grannarna med äldre hus som har källare, säger Kim Axenborg.

undefined
Ståltillverkaren Outokumpu i Nyby ligger också i farozonen för översvämningar.

Låglänta delar av Torshälla ligger också dåligt till, inte minst ståltillverkaren Outokumpu i Nyby. Säkerhetschefen Petri Kuusinen säger att det finns en beredskap.

– Långt innan saker blir kritiska ur ett samhällsperspektiv har vi genomfört en säker nedstängning av anläggningen, säger han.

I slutet av maj i år fick Eskilstuna en försmak av hur bra staden är på att hantera stora regnmängder på kort tid. Då föll det cirka 60 millimeter fördelat på två dygn, alltså betydligt mindre än vad som drabbade Gävle. Trots det fick regnet stora konsekvenser, bland annat fick Västerleden stängas av på grund av stora vattenmängder.

– Här ska man vara medveten om att det inte var ett extraordinärt nederbördstillfälle. Det kom inte ens upp i det man klassar som ett skyfall, säger Oskar Forsum. 

Kommunen har påbörjat en uppföljning efter händelserna i maj för att få en överblick över orsaker och konsekvenser. Exakt vad man identifierat vill Oskar Forsum inte gå in på – han vill inte föregå utredningen.

Finns det en plan, om ovädret skulle slå till i dag?

– Det korta svaret är nej. Men det är klart att det behövs en handlingsplan, säger Oskar Forsum.

I en tidigare version skrev vi att Närjeholme ligger i närheten av Mått Anderssons väg, men rätt ska vara Mått Johanssons väg.

Fler områden i riskzonen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps kartor visar att flera andra bostadsområden längs med ån också ligger i riskzonen. Däribland kvarter norr om Västra storgatan på Norr i Eskilstuna, delar av Gamla staden, och flera områden längs med Torshällaån.

Kartorna är framtagna för att visa vilka områden som sätts under vatten vid en översvämning som statistiskt sett inträffar 1 gång på 100 år.

MSB:s beräkningar och en interaktiv karta hittar du här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!