Eskilstuna delikatesshandel satsar på Skogstorp

Nu är det Skogstorp som gäller. Annica Rettne på Eskilstuna delikatesshandel har sagt upp lokalen på Köpmangatan och välkomnar kunderna till sitt eget hem – och trädgård. "Det känns helt rätt", säger hon.

Sortiment och känsla är intakt – till och med tapeterna är likadana som på Köpmangatan. "Jag vill ju att kunderna ska känna igen sig – jag vill känna igen mig!

Sortiment och känsla är intakt – till och med tapeterna är likadana som på Köpmangatan. "Jag vill ju att kunderna ska känna igen sig – jag vill känna igen mig!

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-08-12 10:38

Annica Rettne, 47, var inte säker på att ett trädgårdscafé i Skogstorp skulle göra succé.

– Tänk om inga andra än de närmast sörjande kommer? Där hade jag fel – det har varit otroligt uppskattat. Skogstorp växer så det knakar.

undefined
Lummig entré som använts flitigt under sommaren. "Det har varit otroligt uppskattat", säger Annica Rettne som inte var säker på att fler än de närmast sörjande skulle dyka upp.
undefined
Annica Rettne på Eskilstuna delikatesshandel har kikat på andra lokaler men nu har hon bestämt sig för att satsa hemma i Skogstorp. Under sommaren förvandlas även trädgården till café. "Det har varit otroligt uppskattat. Skogstorp växer så det knakar."

Det har blivit sen eftermiddag innan fikagästerna klingar av så pass att hon kan slå sig ner vid ett av borden under den majestätiska eken. Egentligen var delikatesshandelns flytt till det egna hemmet i Skogstorp, i kombination med café, tänkt som en tillfällig sommarlösning. Men nu är beslutet fattat att lämna Köpmangatan för gott. Och det var allt annat än enkelt.

– Det är med flit jag har tagit det i etapper. Det är sorgligt men jag försöker vända det till något positivt. Allt har sin tid.

Även om trånga lokaler och bristande möjlighet till caféverksamhet var huvudorsaken så hymlar Annica Rettne inte om att pandemin och det som nu sker i omvärlden gjort sitt.

– När kriget i Ukraina bröt ut la det sig som ett lock. Och fraktkostnaderna ökade. Då kände jag: "Inte en vända till".

Förutom uppenbara fördelar som insparade lokalkostnader slipper hon stå sysslolös om det skulle bli lugnt i butiken framöver.

– Vi har en ringklocka, jag kan göra annat om det inte kommer folk, säger hon och berättar att till och med tapeterna i det forna förrådet är likadana som de på Köpmangatan.

– Jag vill ju att kunderna ska känna igen sig – jag vill känna igen mig!

Från att till en början ha varit skeptisk till ett trädgårdscafé agerar maken Gunnar Rettne numera stolt hjälpande hand.

– Han springer ut barfota och serverar kaffe, jag har omvänt honom. Och det var han som kom på den briljanta idén att renovera och fördubbla butikslokalen, säger hon och berättar att verksamheten successivt utvecklats till ett familjeföretag.

undefined
Återkommande fikagäster – Skogstorpsbon Elisabeth Reinerdal tog med sig sonen Rasmus Reinerdal och svägerskan Carina Wedin på cafébesök. "Vi har verkligen terroriserat Annica och Gunnar – lunchat, fikat, köpt upp alla polkagrisar och beställt tårtor."

I bagarstugan står dottern Claudia Rettne, 21 och serverar fika.

– Jag har uppfunnit en punschrulle som smakar semla. Här är en chokladcupcake med salt kola och en hallon- och blåbärskaka med italiensk maräng, säger hon och visar bilder på godsaker som sålt slut under dagen.

undefined
Punschrulle med semmelsmak signerad Claudia Rettne. Eskilstuna delikatesser kommer att fortsätta med bröd och bakverk även efter sommaren.
undefined
Två sekunders vila i solen. "Annars springer vi som skållade råttor här", säger Claudia Rettne.

Caféet håller öppet åtminstone augusti ut. Andra helgen i september väntar Aptitrundan och framöver har Annica Rettne planer på event inom musik och kultur.

– I de bästa av världar – gärna innan jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!