Beatrice Karjel, rektor på Skiftingehus, säger att det redan förra året snackades om hur Eskilstuna svept fram som en virvelvind i White Guide Junior-sammanhang. Det lär inte bli sämre snurr i år då staden är nominerad i hela sju kategorier.
– Förra året vann vår kock Fredrik Jonsson och hans kök titeln för årets skolmatskock och Skiftingehus tog andra plats som årets skolmatsrestaurang. Det är så himla roligt att vi är nominerade igen. Mat ska se god ut och hålla bra kvalitet, och det behöver inte kosta mycket, säger Beatrice Karjel.
I år är hon återigen nominerad i kategorin för årets gastronomiska rektor, förra året blev hon tvåa.
– Skolmaten har kommit lång väg sedan jag gick i skolan. Då kunde man välja om man ville ha spenatstuvningen med eller utan ägg. I dag har vi en stor salladsbuffé och serverar allt från vinkokta blåmusslor och saffranspaella till pasta med baconsås, berättar Beatrice Karjel.
Åbackens vård- och omsorgsboende vid Bellmansplan är nominerade i White Guide Seniors kategori för bästa seniormåltid. Kökschefen Eva Bäckstedt berättar att man fokuserar på husmanskost från grunden.
– Det är vi tillsammans som ett boende som har blivit nominerat, inte bara restaurangen, säger Eva Bäckstedt.
Det syns även genom att hennes kollegor Eva Gindemo och Päivi Ackesten, enhetschefer på Åbacken, har blivit nominerade i den nya kategorin för årets boendechef.
– Vi har ett jättebra samarbete, säger Eva Bäckstedt. Vi försöker hitta på olika aktiviteter för våra boende, till exempel har vi pubafton en kväll i månaden då vi har underhållning för den boende, vi anordnar grillkvällar och afternoon tea.
Finns det några favoriträtter som sticker ut bland de boende?
– Fläskkarré med gräddsås är populärt, svarar Eva Bäckstedt som samtidigt upplyser om att boendets restaurang är öppen även för allmänheten.
Eskilstuna är som kommun är nominerad till årets matkommun och Anette Abresparr Åberg, vikarierande kostkonsulent, att hon är stolt över samtliga nomineringar.
– Jag har jobbat på flera platser i Sverige och ser skillnad när jag jämför med vilket engagemang det finns här i köken i Eskilstuna, berättar Anette Abresparr Åberg.
Hon ingår i den grupp som jobbar med att sätta kommunens matsedlar och säger att det hela tiden pågår en diskussion om hur maten kan bli bättre, och vad som är bättre i skolornas fall är enkelt:
– Det är mat som eleverna tycker är god, säger Anette Abresparr Åberg.
Vinnarna I White Guide Junior samt Senior utses den 13 september i Malmö.