Energi och miljö får böta 100 000 kronor för miljöbrott

Fem gånger på knappt två år har Energi och miljö brutit mot miljöbalkens bestämmelser. I fyra fall handlar det om avloppsvatten som läckt ut men som inte rapporterats till miljökontoret.

En större avloppsledning kollapsade vid Glömsta gärde i somras. Den driftstörningen anmälde EEM till miljökontoret.

En större avloppsledning kollapsade vid Glömsta gärde i somras. Den driftstörningen anmälde EEM till miljökontoret.

Foto: ESEM

Eskilstuna2021-10-10 18:49

Kommunägda Eskilstuna Energi och miljö (EEM) har accepterat ett strafföreläggande från en åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Det innebär att ärendet inte behöver avgöras i domstol. Företagsboten som bolaget ska betala är på 100 000 kronor.

Åklagaren anser att EEM:s agerande inneburit en risk för att människors hälsa eller miljön skulle skadas.

I fyra fall består brottsligheten av att bolaget inte anmält bräddningar, tillfälliga utsläpp av avloppsvatten, till miljökontoret. Driftstörningar ska enligt miljöbalken anmälas "omgående" för att åtgärder som kan förhindra skador på miljön ska sättas in direkt. 

Mellan driftstörningarna som innefattas av strafföreläggandet och anmälan har det hunnit passera upp till drygt två månader.

– Syftet med att anmäla driftstörningar och läckage är att tillsyndsmyndigheten snabbt ska komma till platsen och vidta adekvata åtgärder. Det handlar om all miljöfarlig verksamhet, inte bara om fekalier och avlopp, och det är miljökontoret som kan de sakerna, säger Jan-Olof Andersson.

De bräddningar som inte anmäldes i tid skedde mellan november 2018 och juli 2020 i Stora Sundby, Bälgviken och, vid två tillfällen, i Ärla. Totalt rör det sig om drygt 100 000 liter avloppsvatten.

– Det går inte att vänta i veckor eller månader med att vidta saneringsåtgärder, om det skulle behövas. Händer det gång på gång att driftstörningar inte anmäls så handlar det om ett systemfel. Enstaka fall kan förklaras med semestertider och vikarier men man måste ha ett tillräckligt stringent system för att fånga upp problemet, säger åklagaren.

Det femte fallet av försvårande av miljökontroll, som brotten rubriceras, inträffade vid avfallsanläggningen Lilla Nyby våren 2019. För att förhindra bräddning kopplades sandfiltret i en reningsanläggning bort. Den gången dröjde det nästan ett år innan problemet kom till miljökontorets kännedom.

Om det kommunala bolaget ertappas med att vara långsamma med driftstörningsrapporeringen även i framtiden så kommer straffet att bli tuffare.

– Återfall i brottslighet är en försvårande omständighet så händer det igen kommer det att kosta betydligt mer, säger kammaråklagaren.

EEM:s vd Kjell Andersson medger att bolaget gjort fel.

– Det är olyckligt. Vi har dock skärpt till rutinerna ordentligt och det ska inte ske igen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!