I april förvärvade Cloudberry Clean Energy det halvfärdiga vindkraftsprojektet i Kafjärden av det kinesiska företaget Enwind. Bygget påbörjades 2015 och består i dag av nio betongfundament på åkermarken mellan Ramshammar och Sundbyholm.
Cloudberry har sedan dess etablerat ett utvecklingskontor i Eskilstuna och under onsdagen fattade företaget beslut om att investera 550 miljoner kronor för att bygga klart vindkraftsparken.
– Det känns jätteroligt och vi kommer att ånga på som bara den. Byggtiden kommer att bli rekordsnabb, säger Daniel Kulin, projektledare på Cloudberry Wind.
När tidningen träffade honom för två år sedan var han knuten till branschorganisationen Svensk vindenergi. Då beskrev han Kafjärdenprojektet som hopplöst passé och något som dagens teknik sprungit ifrån.
– Ja, det är ironiskt. Nu skriver vi istället historia när vi för första gången i Sverige kommer återbruka befintlig infrastruktur genom att bygga vindkraftverk på gamla fundament. Det är ett fullkomligt unikt projekt som möjliggjorts genom att vi utvecklat en slags adapter mellan fundament och torn, säger Daniel Kulin.
Samtidigt bidrar rådande omvärldsfaktorer med höga elpriser och ett ansträngt elförsörjningsläge till att Cloudberry kan räkna hem projektet ekonomiskt.
Bygget inleds i januari med Örebroföretaget Entry AB som entreprenör. Någon gång efter sommaren ska turbinerna resas på plats. De nio vindkraftverken kommer ha en totalhöjd på 150 meter när bladen är i topposition.Tornhöjden uppgår till 87 meter.
– Eskilstuna förbrukar i nuläget nästan tio gånger mer el än som produceras. Med den här satsningen får vi, på bara ett år, nästan 89 GWh ny lokal förnybar kraftproduktion på plats vilket motsvarar tio procent av all el som konsumeras i Eskilstuna. Det är nästan en fördubbling av nuvarande elproduktion och oerhört angeläget för att trygga elförsörjningen och kommunens fortsatta utveckling, säger Daniel Kulin.
Med investeringsbeslutet skriver Cloudberry sannolikt det sista kapitlet i den utdragna följetong som vindkraftsprojektet i Kafjärden utvecklats till. De första planerna för att bygga vindkraft på platsen presenterades redan 2007. Sedan kinesiska intressenter tog över inleddes byggnationen av vägar och plattformar i oktober 2015. Bygget möttes av massiva protester från de kringboende vilket ledde till en lång och invecklad juridisk process som slutligen avgjordes av Mark- och miljööverdomstolen i september 2019.
Cloudberry har sitt kontor på nyöppnade Energy Evolution center på Kungsgatan och att man valt Eskilstuna som bas är ingen slump menar företaget.
– Kommunerna har en nyckelroll i att leda den gröna omställningen. Och Eskilstuna ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete – med satsningar på allt från världsunik avfallshantering till solcellsparker, elbussar och cirkulär shopping på Retuna. Vi på Cloudberry är glada att aktivt kunna bidra till kommunens hållbarhetsprofil med ny välbehövlig förnybar el, säger Charlotte Bergqvist, utvecklingschef på Cloudberry.
Cloudberry driver även vindkraftsprojektet Duvhällen i Alberga. Där finns tillstånd för att uppföra tio vindkraftverk med en totalhöjd på 210 meter.