Fairtrade är en certifiering av produkter som kommer från länder med omfattande fattigdom. Syftet är som ordet beskriver: att genomföra en rättvis världshandel. Fairtrade City innebär att kommunen arbetar för en etisk konsumtion av produkter och hållbarhet som inte påverkar människor och miljö negativt.
– Fairtrade handlar om så mycket mer än bara produkter, det handlar om mänskliga rättigheter och miljökonsumtion. I dag är det 160 miljoner barn som arbetar, säger Anneli Örtqvist, ansvarig för Fairtrade City.
För Eskilstuna kommun är det viktigt att ta sitt etiska ansvar för en hållbar framtid. Under åren har de arbetat för ökad samverkan samt en ökning i procent av Fairtrade produkter. I arbetet för Fairtrade City samverkar de med region, fackförbund Kommunal, Vision, Sensus, Abf, Världens varor och Svenska kyrkan.
– I dag är kaffe, te och bananer 100 procent Fairtrade i Eskilstuna, säger Helena Andersson Tsiamanis, utvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna.
År 2013 och 2018 blev Eskilstuna årets Fairtrade City och detta är enligt Anneli Örtqvist dels för att kommunen har ett brett samarbete med både civilsamhälle och näringsliv, men även för att de vågar ställa krav på produkter som bidrar till negativ påverkan för miljö och människor.
Under fredagen kommer dessa 10 år att firas med ett tårtkalas i Stadshuset där alla är välkomna.