I Stadshuset var stämningen lite försiktigt uppsluppen när veckans SCB-statistik ramlade in, berättar kommunikationsdirektör Eva Norberg.
– Det är ingen eufori, snarare lite lättnad att det äntligen är klart. Man har gått och väntat på det här sedan i höstas.
Först pekade allt på att vi skulle nå den magiska 100 000-nivån före årsskiftet. Men sedan bromsade ökningen in och statistiken visade i stället på vikande siffror.
– Då blev det lite missmodigt, erkänner Eva Norberg.
– Men nu på slutet har det vänt uppåt igen och gått snabbare än vi trott.
Någon storslagen fest blir det inte den här gången. Den var redan 25 oktober, på Eskilstunas officiella födelsedag.
Men helt obemärkt får den historiska händelsen förstås inte passera. Så nu blir det tårtkalas.
– Vi har beställt 2 000 bitar ekologisk tårta. Kalaset blir av så fort bagarna hinner, lovar Eva Norberg.
Hälften av tårtbitarna är vikta för pensionärerna på kommunens äldreboenden.
– Det var ju de som var med och byggde upp dagens Eskilstuna.
Resten fördelas mellan Stadshuset och stadsdelarnas Mötesplatser. Dit får alla andra hugade bege sig för att vara med och fira.
– Sedan kommer vi att uppmärksamma de som folkbokfördes under veckan. Och under sommarens Stadsfestival flyttar vi vår 100 000-utställning från Stadshuset till Strömsholmen, säger Eva Norberg.
Debatten om vad det innebär för en kommun att få sexsiffrigt invånarantal har böljat fram och tillbaka under hösten och vintern, inte minst på Eskilstuna-Kurirens debattsidor. Alla har inte varit odelat positiva, utan tyckt att det vore bättre att kommunen tog hand om de som redan bor här istället för att sträva mot fler invånare.
Och visst har tillväxten baksidor. Den lilla Eskilstunatjejen på bilden här intill kommer sannolikt om några år att få trängas i kön till barnomsorgen. Och trångt blir det förmodligen även i grundskoleklasserna och senare i bostadskön.
Men det är ändå positivare utmaningar för Eskilstuna än de som drabbar kommuner där befolkningssiffrorna viker, slår kommunalrådet Jimmy Jansson (S) fast.
– Kommuner som inte växer måste skära ner konstant. Det slipper vi i Eskilstuna. Fler medborgare betyder att det blir fler som delar på kostnaderna. Och det skulle inte gå att satsa på till exempel äldreboende, skolor, bad och arena om vi inte blir fler.
– Större städer lockar fler företag och investeringar som skapar jobb. Enligt nationalekonomerna ger varje tusen nya invånare minst 45 nya miljoner kronor årligen, säger Jimmy Jansson.
EXTRA: Här kan du läsa jubileumsbilagan.