Förra året drabbades Eskilstuna hårt av skjutningar och det har fortsatt även i början av 2023. Faktum är att Eskilstuna är den stad i Sverige med flest skjutningar sedan 2021 sett till befolkningsmängden.
Det visar den granskning Dagens Nyheters har gjort om skjutvapenvåldet i Sverige de senaste fem åren. DN har gjort granskningen med hjälp av siffror från bland andra Statistiska centralbyrån, SCB, och polisen.
Granskningen visar att skjutvapenvåldet har minskat i storstädernas områden med socioekonomiska utmaningar. Men i Sveriges medelstora städer är trenden den motsatta. Det är Eskilstuna det allra tydligaste exemplet på.
DN presenterar en lista över de tio områden i landet med flest fall av skjutningar per capita sedan 2021. Listan toppas av Årby, på femte plats ligger Lagersberg-Råbergstorp, på placeringen bakom återfinns Skiftinge och listan avrundas med Myrtorp-Västermalm-Brunnsbacken på tionde plats.
– Det är inte så förvånande om man lever här, har följt utvecklingen och läst och hört vad som har hänt, säger Josefine Helleday (S).
Hon är kommunalråd och ordförande för den nyinstiftade trygghetsberedningen i kommunen.
– När man ser en sådan här granskning kan man känna att vi behöver tio snabba åtgärder i morgon. Men det är inte det som kommer att förändra den här situationen, det är enträget och systematiskt arbete av flera delar av samhället, säger Josefine Helleday.
Det handlar dels om att få bort de som i dag är aktiva i gängkriminaliteten, identifiera och fånga upp de som är i riskzonen samt skapa så meningsfulla liv för unga så att rekryteringen till kriminaliteten stryps, förklarar hon.
– Det kräver att skola, polis och socialtjänst inte jobbar i ett vakuum. De måste jobba ihop, säger Josefine Helleday.
Utmaningen när det gäller segregationen i Eskilstuna är svårare än för många andra jämförbara städer, anser Josefine Helleday. Till stor del med anledning av att många nyanlända står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden. Det är en bidragande faktor till den situation som råder i dag menar hon.
– Den demografiska dimensionen måste man ha med sig för att förstå Eskilstunas problem med segregation och kriminalitet, i den mån det hänger samman. Det kräver stora insatser och det är inte en utveckling vi vänder över en natt, säger Josefine Helleday.