Den 25 juli i år ansökte Footway om företagsrekonstruktion, ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men som ändå kan överleva på sikt. Ett av hoppen till att minska utgifterna är deras lager i Eskilstuna.
– Tyvärr har vi dragits med en del dubbla logistikkostnader under uppbyggnaden av vårt eget lager i Eskilstuna. Vi är i slutfasen av att flytta hela logistikverksamheten till vårt eget lager och räknar med att vara helt klara i januari 2024. Vi kommer därefter se betydligt minskade lager- och transportkostnader, sa Daniel Mühlbach, vd för Footway group då.
Den 15 augusti förlängdes rekonstruktionen och så även den 2 november, då rekonstruktören Nils Åberg såg goda förutsättningar att klara bolaget ur de ekonomiska problemen.
Nu har bolaget kallat till en extra bolagsstämma den 25 januari där deras Sverigelager på 48 000 kvadratmeter i Eskilstuna logistikpark bland annat står på schemat.
Footway har genomfört en strategisk omstrukturering av sin logistik genom att flytta all logistikverksamhet till Eskilstuna, något tidningen skrev om för ett år sedan. Flytten ska vara slutförd om en månad.
Centralisering av lagret förväntas ge årliga besparingar på 30 miljoner kronor genom minskade hyres-, administrations- och systemkostnader. Dessutom förväntas fraktkostnaderna att minska med fem till sju procent, en årlig besparing på 10–15 miljoner kronor.
Nu har Footway aviserat att de har lyckats förbättra sitt kassaflöde och effektivisera sitt lagerhållningssystem, vilket resulterat i att lagerbindningen har halverats. Detta är en viktig milstolpe då det frigör kapital och resurser för ytterligare investeringar och tillväxt.
– Sedan början har jag varit optimistisk och haft stor tilltro när det gäller bolagets framgång i rekonstruktionsarbetet. Bolaget har genomfört betydande effektiviseringar och fortsätter att genomföra förändringar med en äkta strävan att förbättra. Borgenärerna har visat väldigt stor förståelse för bolagets situation, och vi har nu säkrat stöd för rekonstruktionsplanen från en majoritet av borgenärerna. Därför lämnar vi nu in ansökan om planförhandling, säger Nils Åberg.
Vid en planförhandling ska de berörda parterna rösta om att anta förslaget till rekonstruktionsplan, om planen antas ska rätten pröva om det finns förutsättningar att fastställa den.