Unizon är ett riksförbund för över 130 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och jourer som arbetar mot sexuella övergrepp och incest. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet, och dess vision är ett jämställt samhälle fritt från våld. För fjärde gången har Unizon undersökt hur kommunerna arbetar mot mäns våld mot kvinnor och Eskilstuna klättrar rejält på listan, från plats 100 till andra plats.
– Vi är i framkant och det beror bland annat på att politikerna har prioriterat de här frågorna. Det underlättar för oss och gör att jobbet blir lite lättare, säger Åsa Johansson, kvinnofridsutvecklare i Eskilstuna kommun.
Bland de faktorer som lyfts upp som förklaring till Eskilstunas placering hör just det faktum att kommunen har en kvinnofridsutvecklare som dessutom är strategiskt placerad i kommunledningen och inte bara på en enskild förvaltning.
Vidare har kommunens Stoppcenter, som arbetar mot våld i nära relationer, utökats och utvecklats.
– Vi har samlat de myndighetsutövande funktionerna med stödverksamheten och de som utreder våldet har numera specialistkompetens, säger Åsa Johansson.
Kommunfullmäktige har också klubbat igenom en ny handlingsplan som förtydligar vilket ansvar förvaltningar och bolag har. Dessutom genomgår samtliga medarbetare i kommunen en obligatorisk grundutbildning om kvinnovåld, något som är unikt i landet.
Men mer behöver göras enligt Åsa Johansson.
– Det finns många delar kvar att arbeta med som rör särskilt sårbara målgrupper. Hit hör exempelvis de som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck, där behövs det göras krafttag. En annan viktig fråga rör de som i dag placeras på skyddat boende.Vi måste se till att våldsutsatta kvinnor och barn får ett nytt eget hem efter att först ha placerats på skyddat boende. Där tar det tyvärr stopp i dag, det är ett jätteviktigt och angeläget område, säger hon.
I stora delar av övriga landet är resultatet som syns i kvinnofridsbarometern nedslående enligt Unizon:
"Kommunernas arbete blir totalt sett inte bättre, förändringen går alldeles för långsamt. Detta trots att mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem och att det är över 10 år sedan Socialtjänstlagen skärptes för kvinnors och barns rätt till stöd och skydd."