Eskilstuna-Kuriren har granskat samtliga skriftliga avsked och varningar i disciplinärenden gällande anställda vid Eskilstuna kommun under 2022 och 2023. Totalt rör det sig om tio avskedanden och 33 skriftliga varningar.
Arbetsgivaren kan ge en anställd en varning som disciplinpåföljd om den anställde inte fullgjort sina skyldigheter enligt anställningsavtalet. Om den anställde misskött sitt jobb grovt kan det leda till avskedande.
Eskilstuna kommun har cirka 9 000 anställa. De största förvaltningarna är barn- och utbildningsförvaltningen med 4 000 anställda och vård- och omsorgsförvaltningen med cirka 3 000 medarbetare. De flesta disciplinärenden gäller också personal vid dessa två förvaltningar. Moa Skoglöf är HR-chef vid barn- och utbildningsförvaltningen:
– Utifrån att vi har 4 000 medarbetare tänker jag inte att det är ett stort antal varningar. Min bild är att vi är restriktiva och bara utdelar varning, när vi upplever att vi inte når fram i samtal och dialog med medarbetaren, säger hon.
Även kommunens HR-direktör Susanne Carlsson säger att cheferna har en dialog med medarbetare som betett sig på ett sätt som inte är okej.
– Sedan utgår jag från att man också ställer frågor om vad det beror på. Om det finns saker i den enskildes förutsättningar som hindrar och ifall vi som arbetsgivare i så fall kan göra någonting åt det, men framförallt att vi är tydliga med vad vi förväntar oss, säger hon.
Av de tio avskedade personerna jobbade sju vid vård- och omsorgsförvaltningen: Fyra boendestödjare, två vårdbiträden, en undersköterska och en personlig assistent.
– Det är 800 boendestödjare i våra verksamheter. Så det är enstaka medarbetare som grovt har åsidosatt sina åtaganden mot oss som arbetsgivare, säger Anna Lif, HR-chef vid vård- och omsorgsförvaltningen.
En av de avskedade jobbade som anläggningsarbetare vid stadsbyggnadsförvaltningen. En annan var anställd vid kommunledningskontoret som stödjer kommunstyrelsen och leder och samordnar kommunens angelägenheter.
Grunderna för att de anställda har avskedats framgår inte av de skriftliga handlingar som kommunen lämnat ut till tidningen. Grunderna kan ha lämnats muntligt till de avskedade om de begärt det.
En stor del av de skriftliga varningarna handlar om att personal varit frånvarande från jobbet utan giltig orsak. Det kan till exempel handla om att medarbetare inte styrkt sin frånvaro med läkarintyg.
– Den här typen av olovlig frånvaro handlar snarast om att man helt avviker från arbetet flera dagar, det är det vanligaste problemet, säger Moa Skoglöf vid barn- och utbildningsförvaltningen.
Ett par av de varnade personerna har enligt de skriftliga varningarna riskerat brukares säkerhet. En anställd vid socialförvaltningen följde inte de rutiner som finns kring dokumentation och journalföring och riskerade därigenom brukarsäkerheten. En anställd vid vård- och omsorgsförvaltningen delade under åtta arbetspass ut medicin till åtta brukare utan tillstånd.
– Det beklagar vi verkligen och det vi försöker göra är att löpande arbeta för att minska att risken uppstår, säger Anna Lif, HR-chef vid vård- och omsorgsförvaltningen.
Några anställda har varnats sedan provtagning visat att de varit påverkade av narkotika. En anställd vid vård- och omsorgsförvaltningen arbetade en natt under påverkan av droger och en annan blev avstängd inför sitt arbetspass på grund av ett positivt provresultat.
En kommunanställd varnades efter att i juni i år ha uttryckt sig hotfullt mot en kollega i samband med en konfliktsituation på arbetsplatsen.
Av de skriftliga varningar som tidningen tagit del av framgår det att de utdelats av flera olika skäl:
- En anställd vid vård- och omsorgsförvaltningen varnades efter att ha lämnat en brukare ensam på golvet efter ett fall på natten.
- En anställd på grundskolan kom för sent till jobbet sammanlagt 28 gånger på tre månader. Personen tog heller inte del av viktig information i arbetet genom att inte läsa sin e-post och vid ett flertal tillfällen vara frånvarande från informationsmöten.
- En grundskolelärare varnades efter att ha kränkt en elev genom att ta hårt i elevens arm våren 2022.
- En anställd vid barn- och utbildningsförvaltningen varnades efter att ha uppträtt olämpligt mot en elev.
- En anställd på grundskolan varnades efter att han brutit mot den sekretess som gäller i skolan kring en enskild elevs personliga förhållanden.
- En anställd vid arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen varnades efter att vid 13 tillfällen under 2022 inte registrerat sjukfrånvaro i PS Självservice, vilket inneburit att den anställde erhöll full lön från arbetsgivaren som den inte hade rätt till.
- En registrator lämnade kvar känsliga handlingar som ska förvaras i brandsäkert dokumentskåp på skrivbordet. Samma person ska även ha varit olovligt frånvarande vid upprepade tillfällen och heller inte nåbar via telefon eller sms.
- En anställd vid socialförvaltningen kom flera gånger för sent till arbetet. Personen sov även vid flera tillfällen under sina arbetspass, en gång med en brukare närvarande i samma rum. Personen ska även vid två tillfällen ha sagt "håll käften" till en kollega.
- En anställd vid arbetsmarknads- och vuxenförvaltningen arbetsvägrade genom att inte byta om till arbetskläder och delta i det dagliga arbetet tillsammans med sina kollegor. Istället stängde personen in sig på ett kontor och släckte lampan.
- En person spenderade stor del av sin arbetstid med att prata i sin privata telefon och sa till chefen att hon fick ta till arbetsrättsliga åtgärder bäst hon ville.
- En anställd vid vård- och omsorgsförvaltningen utsatte brukare för obehag och risk genom att under en brukaraktivitet spruta desinfektionsmedel i den öppna brasan. Samma person underlät att inkomma med efterfrågat underlag från försäkringskassan för styrkande av frånvaro för vård av barn. Personen sökte även vid upprepade tillfällen semesterledigt några timmar innan arbetspasset började.
- En anställd vid vård- och omsorgsförvaltningen varnades efter att ha pratat med sina kollegor på ett kränkande sätt genom att nämna ursprung samt genom att antyda att kollegor skulle ha en relation på arbetet framför andra kollegor. Personen hade även upplevts som aggressiv av sina kollegor.
- En har varnats för att trots förbud mot bisyssla ändå arbetat hos en annan arbetsgivare.
- En anställd vid vård- och omsorgsförvaltningen varnades efter att i brustit i att medverka i sin egen rehablitering genom att vid fler än tio tillfällen utebli från möten med Kommunhälsan.
- En anställd vid vård- och omsorgsförvaltningen varnades nyligen för att inte ha inkommit med läkarintyg från och med dag 8 i enlighet med sjuklönelagen.
- En grundskoleanställd varnades efter att ha brustit i sin kommunikation med skolledningen genom att skicka otrevliga mejl. Personen påstod bland annat att det kändes som att arbeta på ett "dagis" och att den blivit utsatt för "falska anklagelser och pennalism". Efter att ha underrättats om varningen skickade personen ett mejl med kommentarer som "bor vi i Nordkorea" och "det är arbetsgivarens sätt att trycka ned och utöva makt över sina anställda".