Förutom medarbetare så omfattas även kommunens uppdragstagare och förtroendevalda av den rökfria arbetstiden, som innebär att ingen rökning får förekomma under arbetstiden, pauser inräknade. Lunchen räknas dock inte in. Det betyder att den inbitne rökaren kan ta sig ett bloss mitt på dagen - men det för med sig en del arrangemang eftersom arbetskläderna inte får utsättas för rök.
Ingen i kommunens lokaler, tjänstebilar eller entréer ska behöva utsättas för passiv rökning eller röklukt. Därför är det också förbjudet att röka på mindre än 15 meters avstånd från de kommunala arbetsplatserna.
Eskilstuna kommun har cirka 8 500 anställda och satsningen är ett led i att främja folkhälsan, säger Jan Rundgren, biträdande kommundirektör som dagen före julafton höll ställningarna i Eskilstuna stadshus. Han kan inte komma på en enda politiker eller högre tjänsteman i Eskilstuna kommun som röker nuförtiden.
När han själv började arbeta i kommunen var det andra bullar:
— Då röktes det ofta även under sammanträdena. Jag minns hur kommunstyrelsens dåvarande ordförande Jan-Erik Andersson ibland använde sin pipa som mötesklubba. Men tiderna förändras.
Jan-Erik Andersson, numera pensionärer, säger att han inte har något minne av att han dunkat beslut med pipan och påpekar att han är rökfri sedan 16 år tillbaka.
— Jag minns exakt när jag slutade. Det var när mitt första barnbarn föddes. Men visst röktes det på ett helt annat sätt innan vi var klara över hälsoriskerna, säger han och nämner kollegan och S-politikern Uno Zetterlund som en av de värre storrökarna.
— Han är fortfarande skyldig oss andra en jäkla massa cigaretter för han skulle alltid låna.
Detta vill dock Uno Zetterlund inte alls kännas vid, däremot minns han också när han slutade röka:
— Jag satt i Försäkringskassans styrelse tillsammans med en läkare som var moderat. Han sa till mig att sluta av hälsoskäl. Det var en robust kille så jag lyssnade på honom. Men det är också enda gången jag gjort som en moderat sagt åt mig.