Eskilstuna på väg bryta samarbete med rysk vänort

Eskilstuna kommun lär klippa banden med den ryska vänorten Gatchina. "Det lutar åt det", säger kommunfullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S).

Eskilstuna kommun har haft ett vänortsavtal med den ryska staden Gatchina sedan 1998. Nu tyder allt på att samarbetet kommer avslutas.

Eskilstuna kommun har haft ett vänortsavtal med den ryska staden Gatchina sedan 1998. Nu tyder allt på att samarbetet kommer avslutas.

Foto: Google

Eskilstuna2022-03-01 14:42

Av de 16 svenska kommuner som har vänortsavtal med ryska städer har två, Lycksele och Norrtälje, brutit samarbetet sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina. Fyra kommuner har pausat sina avtal.

Nu står Eskilstuna kommun på tur att klippa banden med sin ryska vänort Gatchina.

– Det lutar åt det hållet, säger Ann-Sofie Wågström som också är ordförande i kommunens vänortsdelegation.

undefined
"Det lutar åt att vi kommer avbryta samarbetet med vår ryska vänort Gatchina", säger Ann-Sofie Wågström (S), ordförande i kommunens vänortsdelegation tillika kommunfullmäktiges ordförande.

Innan så sker ska först en framställan göras till de styrande i Gatchina. Från Eskilstuna kommuns sida vill man markera att man ser Rysslands invasion som ett olagligt angrepp och att kommunen tar tydlig ställning för Ukraina.

– Vi ska skriva ett formellt brev där vi förklarar varför vi vill avsluta samarbetet. Vi räknar med att kunna skicka iväg det i slutet av veckan, säger Ann-Sofie Wågström som tillägger att kommunen inte haft något utbyte med Gatchina på flera år.

Gatchina är en av Eskilstuna kommuns 14 vänorter. Samarbetet med den ryska staden startade 1998 i samband med att ett länsavtal tecknades mellan Sörmland och Leningrads län. Gatchina ligger 45 kilometer söder om S:t Petersburg och har en folkmängd på cirka 95 000 invånare. Den finns med FN:s världsarvslista på grund av det stora slott som är beläget i centrala staden och som uppfördes under tsartiden.

Vänortssamarbetet med Gatchina har varit ifrågasatt tidigare, bland annat i samband med Rysslands ockupation av Krimhalvön men även mot bakgrund av Rysslands agerande mot HBTQ-personer.

Karta: Gatchina
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!