Läkaren skyllde Marias ryggproblem på hennes barndom

Maria Dahlqvist gick till Fröslunda vårdcentral för sina kroniska ryggproblem. Det slutade med att läkaren förklarade för henne att hennes smärtor berodde på barndomstrauman och gav henne en egenkomponerad skrift om kopplingen mellan stress och smärta. "Jag blev tvärförbannad och ganska chockad", säger Maria Dahlqvist.

Maria Dahlqvist valde att ivo-anmäla läkaren efter besöket på Fröslunda vårdcentral.

Maria Dahlqvist valde att ivo-anmäla läkaren efter besöket på Fröslunda vårdcentral.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna2021-10-02 08:22

Efter ett olyckligt fall på isen för tio år sedan lider Eskilstunabon Maria Dahlqvist av kroniska ryggsmärtor till följd av diskbråck, klämda nervcentra och förslitningsskador i två kotor. Förra veckan bokade hon en tid på vårdcentralen i Fröslunda och fick träffa en manlig läkare hon aldrig träffat tidigare.

Hon förklarade sitt ärende, men läkaren bytte snabbt fokus till Maria Dahlqvists barndom. Där, berättade han, låg den verkliga förklaringen till smärtorna.

– Han slängde ur sig att eftersom jag är adopterad så är det därför jag har problem med smärta. Tydligen har jag även anknytningsproblem. Han ville veta hur gammal jag var när jag kom hit, fyra månader, och då började han gasta om att "vad tror du att det gör med ett barn att bara ryckas upp så där", säger hon.

Därefter följde enligt Maria Dahlqvist en lång utläggning om olika anknytningsteorier, hur barndomen traumatiserat henne och att de svåra smärtorna i hennes kropp i själva verket kommer från stress.

– Han påstod att jag är anknytningsstörd och att det är därför jag tycker om att ha djur. Jag är dessutom tydligen manipulativ och saknar självinsikt, vilket han till och med skrev i min journal.

Avslutningsvis gav läkaren Marie Dahlqvist en egenkomponerad skrift där han över nio sidor utvecklar sina egna tankar om stress – hur den uppstår, vad den leder till och hur den undviks. Skriften rör sig även vidare i mer filosofisk riktning och berör ämnen som moral, etik, ledarskap och tro.

undefined
Marie Norrmén är verksamhetschef på Fröslunda vårdcentral.

– Den där läkaren ville att jag skulle läsa de här papprena och begrunda mig själv. Jag blev tvärförbannad och ganska chockad över hela upplevelsen, säger Maria Dahlqvist, som efter mötet tog kontakt med vårdcentralens verksamhetschef Marie Norrmén.

Tidningen har tagit del av en mejlkonversation mellan de två där Maria Dahlqvist beskriver sina upplevelser från besöket. Marie Norrmén svarar att hon pratat med läkaren och att denne "i stora delar" uppgett samma sak om besöket. Hon skriver vidare att hon ser Maria Dahlqvists mejl som "allvarlig feedback" och att bemötande och feedback till patienter behöver lyftas i läkargruppen.

– Jag hade inte sökt vård för att få höra en total främling berätta för mig om min barndom, som han dessutom helt saknar kunskap om. Vad är det för läkare som uttalar sig på ett sådant kränkande och diskriminerande sätt?

– Tack och lov har jag inga psykiska besvär, men hade jag haft det undrar jag hur jag hade mått av att träffa honom. Jag fattar inte att den där människan överhuvudtaget får vara verksam.

Tidningen har varit i kontakt med Marie Norrmén, verksamhetschef på Fröslunda vårdcentral. I ett mejlsvar avböjer hon att besvara frågorna om läkarens agerande och lämpligheten i att dela ut egenkomponerat material till patienter med hänvisning till att hon inte kan uttala sig i enskilda fall.

"Om patienter upplevt något i vården som de inte är nöjda med kan de framföra detta och eventuellt andra synpunkter direkt till verksamheten eller till patientnämnden", skriver hon.

Maria Dahlqvist har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Tidningen har sökt läkaren för en kommentar.

Kränkningar inom vården

Den som upplever sig utsatt för kränkning inom vården kan i första hand ta kontakt med mottagningen och lämna synpunkter och klagomål direkt till verksamheten.

Regionerna har fristående och opartiska så kallade Patientnämnder som kan hjälpa dig som patient att få dina klagomål och synpunkter besvarade av vårdgivaren.

Vissa händelser kan anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

För klagomål som rör diskriminering eller brott vänder du dig till Diskrimineringsombudsmannen eller polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!