Under hösten 2020 fick socialtjänsten en anonym orosanmälan efter misstankar om att en 42-årig flerbarnspappa i Eskilstuna utsatte sina barn för upprepat och sytematiskt våld.
En polispatrull som besökte familjens lägenhet i samband med brottsmisstankarna beskrev familjens bostad som en sanitär olägenhet. En polis skrev i sin rapport att bostaden "var det värsta de sett där det bott barn".
Pappan frihetsberövades och de utsatta barnen tvångsplacerades enligt LVU, lagen om vård av unga, på ett skyddat boende tillsammans med sin mor och yngsta syskon. De äldre barnen berättade att de bland annat blivit piskade med en sladd som straff för saker de gjort.
Mannen som hela tiden förnekat brott kallade sig själv "en gränssättande förälder" visade sina barn" den rätta vägen framåt". Han förklarade barnens ärr med att de ramlat ner från träd och bränt sig.
Eskilstuna tingsrätt ansåg dock att barnens berättelser var trovärdiga och dömde mannen till ett år och tio månaders fängelse för grov fridskränkning under perioden 2016-2020. Han dömdes även att betala skadestånd till de drabbade barnen på 36 500-56 500 kronor.
För ett par veckor sedan var det dags för villkorlig frigivning och 42-åringen släpptes ut från den anstalt han vistats på.
Tre dagar före mannens frigivning beslutade socialnämnden i Eskilstuna att omhänderta även det yngsta barnet, det enda av mannens barn som ännu inte var formellt omhändertaget av sociala myndigheter.
Barnet har, under pappans fängelsevistelse och fram till beslutet, levt tillsammans med syskonen och sin mamma.
Enligt socialnämnden finns det en risk för att även det barnet ska utsättas för våld om pappan kommer in i bilden igen. Detta mot bakgrund av vad som framkommit i utredningen om hur han utsatt syskonen för våld, saknar insikt i hur han behandlat sina barn och förnekar våldet.
I maj blev socialnämnden kontaktad av personal på Kriminalvården sedan 42-åringen berättat att han visste var barnen befann sig, och sagt att "någon" skulle söka upp dem. Det tolkades som att pappan kunde förmå andra att skada barnen åt honom.
Kammarrätten, som fastställt beslutet om omhändertagandet, ser samma risk. Domstolen beskriver den som "påtaglig och konkret" och skriver att barnet ska skyddas från kontakter med fadern.