"Är du kommunalråd? Bra, är krigsorganisation, trygghetspunkter, nödvattenplan och redundant försörjning av livsmedel, värme och el säkerställd till omsorgsverksamheten? Om inte: Sätt igång!"
Så sade Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, under sitt anförande på den säkerhetspolitiska rikskonferensen Folk och försvar i januari i år.
Att många kommuner fortfarande saknar just en färdigställd nödvattenplan, för hur dricksvattenförsörjningen ska fungera vid svåra nödsituationer, har tidigare i år uppmärksammats av Ekot. När branschorganisationen Svenskt vatten ställde frågan var det bara drygt hälften av de 175 svarande kommunerna som uppgav att de hade en fullständig plan.
En av kommunerna som saknar en formellt beslutad nödvattenplan är Eskilstuna kommun. Det här bekymrar Liberalernas lokala företrädare Erika Rydja Sandvik. Inte minst efter veckans vattenproblem, där Eskilstunaborna tvingades koka sitt dricksvatten sedan en distributionsledning vid Hyndevads vattenverk skadats.
– Jag ser med största allvar på situationen då det här handlar om Eskilstunabornas dricksvatten i lägen där en kris kan uppstå och det känns som en nödvändig del av vår civila beredskap, säger hon.
I juni 2022 lämnade Rydja Sandvik in en motion till kommunfullmäktige med krav på att kommunen skulle färdigställa sin plan. Då fick hon till svar att arbetet beräknades vara färdigt under samma år.
– Nu är vi snart inne i 2025 och fortfarande har kommunen ingen färdigställd nödvattenplan. Med tanke på vårt stora behov av att trygga vårt samhälle och vårt civilförsvar är det nu upp till det politiska styret och i första hand Jimmy Jansson, att prioritera den här frågan för att få nödvattenplanen på plats.
Så sent som i höstas fick Rydja Sandvik höra att planen i stort sett var klar, men att kommunen väntar på att få öva den ihop med Länsstyrelsen.
– Då är frågan: Hur länge kan man vänta på det? Och är det rimligt att det tar så lång tid att göra en prövning? Bara det som hänt i Eskilstuna i veckan visar på det stora behovet av att ha en utarbetad plan där man också övar på att säkerställa dricksvatten till alla kommunens invånare.
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, håller med om att det är viktigt att kommunens nödvattenplan blir klar så snart som möjligt. Samtidigt är den redan i stora delar färdigställd och används, säger han.
– Åtminstone de delar som berör Eskilstuna energi och miljö, EEM. Det är den plan man arbetar utifrån nu i praktiken. Sedan är det andra delar i den större bilden som återstår, där vi måste synka med länsstyrelsen, närliggande kommuner, regionen och olika externa aktörer.
Att färdigställandet dröjt, beror enligt Jansson till stor del på det dramatiska skiftet på den säkerhetspolitiska spelplanen sedan Rysslands storsakliga invasion av Ukraina 2021, något som haft stor inverkan på kommunens arbete med krisberedskap och totalförsvarsfrågor.
– Hela det nationella säkerhetspolitiska arbetet har ruskats om och kraven på kommunerna har blivit väldigt påtagliga. Tjänstepersonerna som arbetar med de här frågorna har fått rikta sitt fokus mot områden där vi haft vissa brister som skulle ha kunnat rendera stora viten, delar som inte varit på plats helt enkelt, medan den här vattenplanen egentligen har varit genomarbetad och relativt klar, framför allt hos EEM och därför inte ansetts lika akut. Man vet vad man ska göra när det blir problem med vattnet, det har vi övat ett par gånger, senast nu i veckan.
Kommer ni ligga på för att få planen klar?
– Jo, vi ligger på hela tiden. Men vi måste också vara lyhörda för organisationens förmåga och om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kräver att vi ska ha vissa andra delar på plats när det gäller vår försvarsförmåga för att de inte ska ge oss viten är det viktigt att leverera också de delarna.
Kommunen har inte riktigt hunnit med det här arbetet?
– Nej, det är nog en rimlig beskrivning. Jag tror de flesta kommuner har det tufft just nu. Det är många delar i en kommunal apparat som ska vävas ihop i det här arbetet, med ett säkerhetspolitiskt läge där vi har börjat rusta oss för en helt annan verklighet. Det kräver enorma resurser och där är så klart även vattenfrågorna en del i det arbetet. Och vi ska fatta ett beslut så fort det bara går.
Så 2025 bör det finnas en nödvattenplan på plats?
– Ja, allt annat är oacceptabelt.