I ett antal år har Eskilstuna kommun haft en egen grupp av familjehemssekreterare som jobbar med barn och ungdomar i behov av extra stöd och trygghet, och där institutionsvård inte är aktuellt.
De har blivit ett sammansvetsat team som finns där för sina för tillfället 16 familjer i en tiomilsradie runt Eskilstuna. Matchningen mellan familjehem och barn/ungdom blir jätteviktig och teamledare Helena Hall Blixt är stolt över hur verksamheten i dag fungerar.
– Vi började prata redan 2013 om att starta förstärkt familjehem i egen regi, för att inte behöva köpa tjänsterna genom företag och för att kunna följa vården närmare. I dag är vi tre personer som jobbar tätt tillsammans, är insatta i varandras familjer och hjälps åt. Allt för barnens och familjehemmens bästa.
Som familjehemssekreterare håller man inte enbart fokus på barnen, förklarar Fredrik Thileld, Marina Dollsén och Kristine Gunnarsson.
– Vi är lika intresserade av hur familjerna mår i sitt uppdrag och håller tät kontakt. Vad behöver de stöd, handledning och avlastning kring? Det är viktigt att gå varsamt fram med både de vuxna och ungdomarna.
En kärna i konceptet är den grupphandledning de bjuder in till var tredje vecka. Familjehemssekreterarna och familjehemmen träffas, pratar igenom och delar problem, behov, erfarenheter, svårigheter och utmaningar. En speciellt välkommen trygghetsskapande insats, både för erfarna och nya uppdragstagare. De mer erfarna blir en trygghetsfaktor i gänget.
– Att få träffa andra i samma sits kan vara oerhört värdefullt. Man kan ju inte prata med vem som helst om situationen, och som förstärkt familjehem är man dessutom hemma på heltid och har inga kollegor att snacka med heller.
– De riktigt bra familjehemmen känner sina begränsningar. Det är ju inte lätt att kunna säga: "Det här blir övermäktigt, vi klarar inte uppgiften". Men det är oerhört viktigt att vi tillsammans hittar de bästa lösningarna för alla.
Marina, Kristine och Fredrik ser tydligt hur behoven ökar. Uppdragen blir svårare, barnen de hjälper har mer komplexa behov, fler diagnoser, komplicerad skolsituation, svåra hemförhållanden och har ofta börjat med alkohol och droger tidigt.
– Det är ofta en kombo av mycket som gör att den unga personen behöver byta hemmiljö och flytta ifrån vårdnadshavarna en period. Ju tidigare en insats kan komma igång desto bättre.
Kommunen är i stort behov av fler familjehem av båda typerna. Den som blir förstärkt familjehem har ofta erfarenhet av familjehemsverksamhet sedan tidigare. Har förmågan att sätta sig in i barnets situation, och tolerans och förståelse för utmanande situationer och utåtagerande beteenden.
– Man behöver ha levt själv för att bli ett bra stöd till barn med en tuff start i livet. Vara öppen, orädd och uthållig. Kunna möta krav och förväntningar från vårdnadshavarna.
– Våra barn har svart bälte i att läsa av vuxna: "Talar de sanning? Har de något att säga?" De ser igenom alla former av falskhet och oseriositet.
Och ni som är spindlarna i nätet, som ser misär och barn som far illa, hur orkar ni?
– Ibland känns det tungt, men man drivs av engagemanget och tron på förändring, att göra skillnad. Och mötena med familjehemmen ger så mycket energi. Vilka människor det finns!