Svenskt Näringsliv presenterar varje år en rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2020 års undersökning bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2020 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC. Årets undersökning genomfördes under första kvartalet 2020.
Eskilstuna tappar alltså 17 placeringar jämfört med föregående år vilket gör att kommunen hamnar på plats 161. Under de senaste tio åren har Eskilstuna som bäst hamnat på plats 144 (2019) och som sämst 237 (2013).
Det område där Eskilstuna får bra "poäng" är den kategori som handlar om företagarnas syn på infrastruktur såsom vägnät, tåg- och flygförbindelser. Värre är det, kanske inte helt oväntat, med den nya fråga som ställts om i vilken utsträckning företagarna påverkas negativt av brottslighet och otrygghet i kommunen. Där placerar sig Eskilstuna på plats 288 av 290 kommuner.
– Det är givetvis tråkigt att vi sjunker, men vi ser ändå att trenden är den viktigaste faktorn. Sedan 2014 har vi haft en positiv trend där vi klättrade i rankningen både 2016 och 2019. Däremot tar vi såklart till oss av resultatet. Vi är medvetna om att service, bemötande och dialog till näringslivet är områden som vi inom kommunkoncernen tillsammans behöver förbättra, säger Eskilstuna kommuns näringslivsdirektör Niklas Edmark i ett pressmeddelande.
De insatser han pekar mot för att förbättra näringslivsklimatet är bland annat fler och riktade dialoger med näringslivet samt utbildning inom service och näringslivskunskap.
– Vi har ett växande intresse från företag att vilja etablera i Eskilstuna. Att stora företag som Amazon, Ikea och Rockwool väljer att etablera här visar ändå att det är en attraktiv plats för företag att verka i. Sen ser vi såklart att det finns områden där vi behöver jobba, inte minst inom det nya området med trygghet. Även här behöver vi bli bättre på att involvera befintligt näringsliv, säger Niklas Edmark.
Trosa hamnar på nionde plats i rankningen och är därmed den bäst placerade sörmländska kommunen.