Eskilstuna testar VR-glasögon i skolan: "Spännande"

Eskilstuna kommun, Kungsbacka kommun och det statliga forskningsinstitut RISE arbetar i ett projekt för att införa VR, virtual reality, i skolan för att förbättra elevhälsan.

"Inga videokonferenser som finns nu uppfyller denna förhöjda känsla av närvaro för eleven som detta system gör", säger Johan Karlsson, till höger i bild. Till vänster Ranald MacDonald.

"Inga videokonferenser som finns nu uppfyller denna förhöjda känsla av närvaro för eleven som detta system gör", säger Johan Karlsson, till höger i bild. Till vänster Ranald MacDonald.

Foto: Privat

Eskilstuna2021-05-23 07:37

Projektet går ut på att elever i framtiden ska kunna delta live vid lektioner med ökad känsla av närvaro på distans. Tjänsten heter Inclubit-360.

– Vi har precis utvecklat tjänsten tillsammans med våra partners och nu testar vi den i våra verksamheter under våren. Tanken är att det ska vara ett verktyg bland andra för våra elever och lärare, säger Ranald MacDonald, digitaliseringsstrateg på Eskilstuna kommun.

Han driver projektet tillsammans med Johan Karlsson som arbetar som IT-pedagog på Komtek, en teknik- och entreprenörsskola i Eskilstuna kommuns regi.

– Kommunen, barn- och utbildningsförvaltningen, har ett partnerskap med RISE i andra projekt. Det har funnits föregångare till Inclubit som kanske inte hållit den kvalité som vi har nu, menar Johan Karlsson.

undefined
Eleven tar på sig ett VR-headset i hemmet och kan via en server och en kamera i klassrummet på skolan följa undervisningen.

I projektet ingår en teknisk utrustning bestående av ett VR-headset, en 360-kamera samt mjukvaran Inclubit.

– Allt är kopplat till en server i Eskilstuna kommun. Det är en 360-kamera som läraren har i klassrummet. Eleven sätter på sig sina VR-glasögon hemma och kopplar upp sig mot servern, förklarar Johan Karlsson och fortsätter:

– Inga videokonferenser som finns nu uppfyller denna förhöjda känsla av närvaro för eleven som detta system gör. Man följer med helt i realtid. Allt som finns i klassrummet upplever eleven hemma. Man kommunicerar med både lärare och elever i klassrummet.

Kameran i klassrummet gör så att eleven hemma kan vrida på sig och se allt som eleverna i klassrummet ser.

undefined
En 360-kamera placeras i klassrummet så att elven kan följa allt som händer där under lektionen.

– I första hand är Inclubit tänkt för elever som är motiverade men som av olika anledningar inte kan vara med i klassrummet just nu. Då kan Inclubit vara en hjälp att ta de första stegen. Tanken är att det ska bli ett verktyg i undervisningen som vi kan tillhandhålla till våra skolor. Vi vill så klart fortsätta utveckla Inclubit så att man till exempel kan integrera Powerpoint eller annan media med headset.

Allt testas under våren och sedan ska Inclubit utvärderas innan och efter sommaren.

– Det här är ett otroligt spännande projekt. Vi har delvis varit involverade i liknande projekt men inte något som det här. Tidigare har det ofta fallit på bristande funktionalitet, men här har vi det i rullning och tjänsten fungerar. Det finns utvecklingsmöjligheter men funktionen är mycket bra om man ska jämföra med tidigare projekt, avslutar Johan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!