Eskilstunabanken larmar: Bedragare riktar in sig på unga

Unga vuxna är ny målgrupp för slipade bedragare. Nu slår Sparbanken Rekarne i Eskilstuna larm. Flera av deras kunder att blivit uppringda av en som presenterar sig som Peter. Sedan har konton tömts på pengar.

Foto: Montage

Eskilstuna2019-06-05 19:24

15 försök till bedrägeri och sju fullbordade bedrägerier. Så summerar Sparbanken Rekarnes säkerhetschef Anders Skepplund den senaste veckan.

– Den senaste veckan har vi fått ett större antal försök och genomförda telefonbedrägerier som riktar sig mot en ny målgrupp, nämligen unga vuxna, säger han.

Från att tidigare fokuserat på först äldre och sedan på nysvenskar har nu bedragarna alltså bytt målgrupp.

– Tyvärr har dessa unga vuxna mellan 19 och 23 år blivit av med en hel del pengar. Vi har väl i vår enfald trott att denna kundgrupp har så stor digital kompetens att man inte skulle gå på denna typ av bedrägerier, säger Anders Skepplund.

I ett av bedrägeriförsöken handlade det om uppemot 90 000 kronor men där lyckades man avbryta. Annars har det handlat om allt ifrån 8 000 kronor till 25 000 kronor.

– Det är mycket pengar för den här gruppen unga vuxna, kanske hela deras sparkapital, säger Anders Skepplund.

Inte nog med att pengarna försvinner. Den som blivit bedragen har heller inte rätt att få ersättning.

– Man manipuleras att bli bedragen och att genomföra bedrägeriet själv. I och med att du gjort allting själv så får du heller ingen ersättning, säger Anders Skepplund.

Allt börjar med att du får ett samtal från en person som säger sig ringa från din bank.

– Det ringer en kille som presenterar sig som Peter. Han berättar att han ringer från banken och att du behöver uppdatera ditt bank-id, säger Anders Skepplund och fortsätter:

– Personerna som ringer är väldigt slipade. De är väldigt duktiga och förtroendeingivande. Man önskar ju att de kunde lägga sin kreativitet på någonting vettigt i stället.

Men kreativiteten läggs nu alltså på att få unga att själv hjälpa till att bli bedragna.

Under samtalets gång blir den unga vuxna ombedd att legitimera sig med sitt bank-id. På så sätt kan bedragaren ta sig in och flytta över så att alla pengar hamnar på det konto som är anslutet till betalappen Swish. Snart har bedragaren fått sitt offer att höja gränsen på hur mycket pengar hen får skicka via Swish. När offret sedan ska knappa in en "kod" handlar det om en summa.

– Men bedragaren säger självklart inte exempelvis 46 321 som en summa utan ber en knappa in 4-6-3-2-1. Då fattar man inte att det egentligen handlar om ett belopp man för över.

Samtalen tar ganska lång tid, ofta närmare en halvtimme. Ett av bedrägerierna som Anders Skepplund berättar om fick ett lyckligt slut just tack vare att samtalet tog tid – och tack vare en uppmärksam pojkvän.

– Han hade försökt ringa till sin sambo men det gick inte att nå henne. Då skrev han till henne via Facebook i stället och fick till svar att hon satt upptagen i telefonen med att uppdatera sitt bank-id. Han sa åt henne att slänga på luren och spärra allt.

Bankens råd: Så undviker du att bli lurad

1. Lämna aldrig någonsin ifrån dig dina personliga koder! Bank-id och dosa fungerar bara för dig!

2. Knappa aldrig in koder i ditt mobila bank-id eller din bankdosa på uppmaning av någon annan! Du låser upp dörren för bedragaren!

3. Blir du uppringd, så lägg på luren! Gör en polisanmälan på nätet eller via 11414 och kontakta din bank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om