Italienska kuststaden Bari var under romersk tid en viktig handelsmetropol, i dag har staden vid Adriatiska havet blivit ett nav för människosmuggling. Från just Bari utfärdades en internationell arresteringsorder den 6 maj, föremål för ordern var en svensk man i 20-årsåldern – boende i Eskilstuna.
Vid lunchtid fyra dagar senare greps den eftersökte mannen i Eskilstuna, samma kväll anhölls han misstänkt för människosmuggling och grovt pengatvättsbrott i Italien.
I de internationella konflikternas spår har människosmuggling utvecklats till en lukrativ bransch i Italien. Förra året internationella ligor som tjänade upp emot 150000 euro i månaden på att smuggla migranter.
Vad som i detalj ligger bakom den internationella arresteringsordern riktat mot den unge Eskilstunamannen, som tidigare är ostraffad, är höljt i dunkel. Protokollet från häktningsförhandlingarna, som ägde rum bakom stängda dörrar i Eskilstuna tingsrätt i fredags, är i stora delar hemligstämplat.
Peter Salzberg, som är vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, yrkade i häktningsframställan för att den häktade mannen i enlighet med den internationella arresteringsordern ska överlämnas för att ställas till rätta i Italien.
Åklagaren menar dessutom att det finns en påtaglig risk för att den anhållne mannen kommer att undanröja bevis, försvåra utredningen och hålla sig undan överlämnandet om han släpps på fri fot. Han bör därför beläggas med restriktioner.
Den unge Eskilstunabon säger att han befann sig i Sverige under den tid som brottsligheten han är misstänkt för ska ha ägt rum. Han bestred både såväl häktning som restriktioner men fick inget gehör. Tingsrätten slog fast att den eftersökte mannen ska häktas och "att det inte kan antas att det saknas förutsättningar för ett överlämnande". Tingsrätten anser även att det finns en risk att den misstänkte mannen kan undanröja bevis eller försvåra utredningen om han släpps.
Döms du för människosmuggling i Sverige kan påföljden bli mellan sex månader och två års fängelse. I Italien har rättsväsendet i tidigare fall utdömt betydligt hårdare straff åt människosmugglare.
Om eller när den häktade Eskilstunabon kan komma att överlämnas till Italien framgår inte av protokollet från häktningsförhandlingen, som kan komma att överklagas.
Eskilstuna-Kuriren har sökt åklagare och försvarsadvokat utan framgång.