Vid totalt 50 tillfällen under nästan ett års tid fram till mars 2019 ansökte en i dag 45-årig kvinna i Eskilstuna om arbetslöshetsersättning från Kommunals a-kassa.
A-kassan betalade ut nästan 200 000 kronor under perioden. Problemet var att kvinnan parallellt arbetade heltid genom ett bemanningsföretag och hade en timanställning på en statlig myndighet.
Misstankarna kom först när Kommunal fick ett samtal från fackförbundet IF Metalls a-kassa, dit kvinnan vänt sig för att söka arbetslöshetsersättning även där.
IF Metall underrättade Kommunal om att man fått in ett arbetsgivarintyg med uppgifter om att kvinnan arbetat heltid under den tid hon varit med i Kommunal.
Den kortsiktiga konsekvensen av de oriktiga uppgifterna blev att kvinnan uteslöts ur a-kassan, och tvingades börja betala tillbaka de felaktigt utbetalda pengarna. Då det felaktigt utbetalda totalbeloppet var "tillräckligt" högt gjorde Kommunals a-kassa även en polisanmälan.
Förundersökningen är avslutad och i fredags åtalades kvinnan vid Eskilstuna tingsrätt för bidragsbrott.
45-åringen har medgett att det är hon som har fyllt i kassakorten och att det är hon som har fått pengarna. Hon förnekar dock brott.
I polisförhör har 45-åringen berättat att hon hade missuppfattat syftet med a-kassan.
Polisen: Vet du varför man får ersättning från a-kassan?
– Jag visste inte då, jag trodde att det var när inte lönen räckte till, att det man betalade in till a-kassan var som ett slags sparande och att man sedan kunde ta ut det om pengarna inte räckte. Nu vet jag att man bara kan få a-kassa om man inte får någon ersättning alls i form av lön, svarade kvinnan.
Kvinnan är även misstänkt för att ha använt sig av falska handlingar som visar att hon har en kandidatexamen efter en fyraårig juridikutbildning vid ett utländskt universitet. Dessutom med goda betyg.
Universitets- och högskolerådet upptäckte vissa oklarheter och avvikelser på dokumenten och vid kontroll med det utländska lärosätet visade det sig att examenshandlingarna är förfalskade.
Det förnekas dock av kvinnan. Hon vidhåller att hon har den påstådda juridikexamen men att hon gick på universitet under ett annat namn, och med ett annat personnummer än det hon har i Sverige.
Varför namnet och födelsetiden på handlingarna stämmer med kvinnans nuvarande har hon dock inte kunna förklara.