I december dömdes en 34-årig Eskilstunabo till ett års fängelse av Kalmar tingsrätt.
Mannen fälldes bland annat för flera narkotikarelaterade brott i Eskilstuna samt för grovt hemfridsbrott och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Det var i samband med de sistnämnda brotten som han även kom att sprida skräck bland både vuxna och barn i ett mindre samhälle, väster om Kalmar.
En tidig söndagsmorgon, kraftigt narkotikapåverkad, försökte Eskilstunabon att tränga sig in i en flera villor i jakt på en bil.
Han gick från hus till hus, bankade på dörrar och skrek att han behövde en bilnyckel. Han krossade glaset till en altandörr och var nära att ta sig in ett kök inför ögonen på ett skärrat äldre par.
– Det var en väldigt obehaglig känsla. För grannarna var det ännu värre, där tog han bilen och skrämde barnen, säger den 79-årige mannen till Eskilstuna-Kuriren.
34-åringen avbröt försöket att ta sig in till paret när 79-åringen var på väg att hämta hagelbössan i vapenskåpet.
Istället styrde Eskilstunabon stegen till ett grannhus, tillhörande en barnfamilj.
Mamman hade åkt till jobbet någon timme tidigare och pappan och två små flickor skulle just äta frukost.
Plötslig slet 34-åringen upp dörren och mötte flickorna, tre respektive fem år gamla i hallen. Inkräktaren böjde sig över den äldre flickan och sa att han inte var någon tjuv, men att han behövde familjens bilnycklar.
Flickan blev paralyserad och kunde inte röra sig. Hennes lillasyster sprang gråtande in i badrummet och gömde sig. Pappan i familjen hamnade i en dragkamp med mannen om bilnyckeln som Eskilstunabon själv slitit åt sig från en krok på väggen.
Dramat slutade med att mannen åkte iväg med familjens bil och försvann.
Följande dag upptäcktes han av en polispatrull. Han gick till fots, grät och var förvirrad. Passerande bilister hade sett honom hytta med en gren och skrikit på bilar. Den stulna bilen hittades i ett skogsparti några kilometer från den plats där mannen greps. Bilen var för demolerad för att kunna repareras.
Själv säger sig 34-åringen helt sakna minnesbilder från den aktuella morgonen i villaområdet, och att minnena från de föregående dagarna är diffusa.
Han har i förhör beskrivit en känsla av att ha irrat runt i skogen, varit jagad och att han var med vid en filminspelning.
Blodprov visade att han var påverkad av såväl amfetamin som kokain.
"Allt blev suddigare och suddigare och till slut blev det svart", har han sagt i förhör.
Tingsrättens dom överklagades och Göta hovrätt har nu gett Eskilstunabon en andra chans.
Straffpåföljden ändras från fängelse i ett år till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, så kallad kontraktsvård.
Han är nu omhändertagen och överförd till ett behandlingshem. Frivården i Eskilstuna ska ansvara för övervakningen och kontrollera att han håller sig till vårdplanen.
I hovrättsdomen konstateras att 34-åringens brottslighet har ett nära samband med hans drogproblematik.
"Hovrätten bedömer att den planerade vården utgör en tillräckligt ingripande påföljd för att kunna ersätta ett fängelsestraff. Det finns också anledning att anta att den föreslagna skyddstillsynen kan bidra till att [34-åringen] avhåller sig från fortsatt brottslighet".
Hovrätten kan ha rätt.
Kanske får behandlingen önskad effekt på Eskilstunabons liv.
Hans historik talar dock inte till hans fördel.
34-åringen förekommer under ett tiotal avsnitt i belastningsregistret. 2021 dömdes han till fängelse i två år och två månader för grovt narkotikabrott.
Skräckmorgonen i Småland skedde när han var villkorligt frigiven.
För några av brottsoffren är den nya straffpåföljden en skymf.
Den 79-årige mannen som tillsammans med sin fru fick oönskad närkontakt med 34-åringen säger att händelsen skakade om grannar i hela bostadsområdet. Själva har de försökt att lägga dramat bakom sig.
– Det har blivit bättre, men nog tänkte man mycket på detta i början. Han slog ju sönder altandörren för oss. Numera låser vi alltid om oss. Att dörrarna var låsta den där morgonen var för att vi inte hade gått ut än. Och tur var väl det, säger han.
Hovrätten tycker att kontraktsvård är en tillräckligt ingripande påföljd för gärningsmannen. Hur ser du på det?
– Det är deras uppfattning men inte min. Jag tyckte att ett års fängelse var för lite, han borde fått det dubbla – som han uppförde sig.