IPTV allt mer populĂ€rt i Eskilstuna – men olagligt

Allt fler Eskilstunabor skaffar sig olaglig IPTV, streaming av 1 000-tals tv-kanaler. Vi har trĂ€ffat en av dessa. "Det kĂ€nns kanske lite som att man stjĂ€l", sĂ€ger han.

"Jag hade tidigare Viaplay sport pÄ sommaren och Discovery plus sport pÄ vintern. Jag följer bland annat Premier league i fotboll och PGA-touren i golf. Allt som allt betalade jag över 900 spÀnn i mÄnaden för tv, minst", berÀttar en ung kille i Eskilstuna som i höstas skaffade IPTV.

"Jag hade tidigare Viaplay sport pÄ sommaren och Discovery plus sport pÄ vintern. Jag följer bland annat Premier league i fotboll och PGA-touren i golf. Allt som allt betalade jag över 900 spÀnn i mÄnaden för tv, minst", berÀttar en ung kille i Eskilstuna som i höstas skaffade IPTV.

Foto: Niklas Holm / Arkiv

Eskilstuna2023-12-30 12:07

Tidningen Dagens media skriver att de europeiska tv-husen Ă„rligen förlorar cirka 36 miljarder kronor pĂ„ att folk vĂ€ljer IPTV i stĂ€llet för lagliga abonnemang. De skriver vidare att drygt elva procent av de svenska hushĂ„llen har IPTV. Skatteverket har gjort en egen undersökning som visar pĂ„ att 600 000 svenska hushĂ„ll har IPTV.

SjĂ€lvklart finns det en hel del Eskilstunabor som har det. Ska man gĂ„ pĂ„ statistiken frĂ„n Dagens media, elva procent, sĂ„ rör det sig om cirka 5 500 hushĂ„ll. Vi har trĂ€ffat en ung kille i stan som haft IPTV i nĂ„gra mĂ„nader, och han Ă€r riktigt nöjd.

undefined
Cirka 600 000 hushĂ„ll i Sverige, och 5 500 i Eskilstuna, berĂ€knas ha olaglig streaming av tv-kanaler via IPTV.

– Jag hade en hel del abonnemang förut, Netflix, Viaplay sport, Tv4play sport, HBO, Discovery plus sport och Disney channel, sĂ€ger killen som tidningen trĂ€ffat.

DÄ det Àr olagligt vill han vara anonym. Han förklarar att han tidigare valde sportpaket efter sÀsong för att försöka hÄlla i sina pengar.

– Jag hade tidigare Viaplay sport pĂ„ sommaren och Discovery plus sport pĂ„ vintern. Jag följer bland annat Premier league i fotboll och PGA-touren i golf. Allt som allt betalade jag över 900 spĂ€nn i mĂ„naden för tv, minst.

Utöver sporten gÄr det en hel del serier i hushÄllet, och filmer.

– Alla de senaste filmerna kan man se sĂ„ fort de gĂ„tt pĂ„ bio.

undefined
Allt fler vÀljer IPTV för att enkelt och billigt kunna se pÄ alla tv-kanaler. Vi har trÀffat en kille i Eskilstuna som tycker att han gjort ett riktigt kap, han betalar nu samma pris för ett Är som han tidigare betalade varje mÄnad.

Han har under mÄnga Ärs tid lagt mycket pengar pÄ abonnemang som hela tiden stigit i pris.

– En av mina kollegor pĂ„ jobbet har i flera Ă„r pratat och skrutit om hur mycket filmer och serier han kan se, nĂ€stan gratis via IPTV. Han sa att det han betalade varje mĂ„nad förr Ă€r vad det kostar pĂ„ ett Ă„r nu.

Kollegan frÄgade i höstas om nÄgon var intresserade av IPTV.

– Han hade möjlighet att fĂ„ fram boxar och jag sa ja direkt, man ville ju se om det var sĂ„ bra som han alltid sagt.

undefined
IPTV kan bestÀllas pÄ flera hemsidor pÄ nÀtet.

Och det visade sig vara det.

– Det var dock vĂ€ldigt mycket "hysch-hysch" sen frĂ„n kollegan. Han fick en upphĂ€mtningsplats frĂ„n en sĂ€ljare dĂ€r han kunde plocka upp IPTV-boxarna, sĂ„ han trĂ€ffade inte nĂ„gon person.

Boxen och ett Ă„rs abonnemang fick han betala 2 400 kronor för.

– Redan efter nĂ„gra dagar hade jag en box och kunde titta pĂ„ allt. Det Ă€r vĂ€ldigt lĂ€ttĂ„tkomligt, jag googlade pĂ„ IPTV och trodde först jag skulle hitta det pĂ„ sajten Flashback, men det finns synligt precis överallt.

undefined
IPTV Àr olagligt, men förekommer i tusentals hem runt om i Eskilstuna.

Första dagarna hade han problem med svensk text pÄ Netflix men fick hjÀlp med att stÀlla in det.

– Nu har jag svensk text pĂ„ allt om jag vill. Det Ă€r precis sĂ„ smidigt som jag fick det förklarat. Och billigt.

Han förklarar att det Àr en ganska simpel layout.

– Det Ă€r ett system med typ en "app" för Youtube och en för att titta pĂ„ tv och filmer. Jag har det via en box men det gĂ„r att titta via en app eller i en webblĂ€sare. Jag har kopplat boxen med mitt bredband hemma, via en nĂ€tverkskabel för att det ska gĂ„ sĂ„ snabbt som möjligt.

undefined
Cirka 600 000 hushĂ„ll i Sverige, och 5 500 i Eskilstuna, berĂ€knas ha olaglig streaming av tv-kanaler via IPTV, enligt Skatteverkets utrĂ€kning.

Han berÀttar att det enda som behövs Àr en licensnyckel för ett abonnemang.

– Det Ă€r mĂ„nga som har IPTV, jag har minst fyra-fem kompisar i stan som har det.

Du kÀnner ingen skuldkÀnsla dÄ det Àr olagligt?

– Nej, det kĂ€nns kanske lite som att man stjĂ€l. Men samtidigt har jag betalat sĂ„ mycket pengar under sĂ„ mĂ„nga Ă„r, för mig kĂ€nns det hĂ€r bra för min ekonomi. Det Ă€r en kostnadsfrĂ„ga skulle jag sĂ€ga.

Han menar att om priserna för alla abonnemang varit humana hade han inte valt IPTV.

– Eller om de hade all sport i ett paket till rimligt pris. Att man mĂ„ste ha tre eller fyra abonnemang gĂ„r inte i lĂ€ngden, det jag förr betalade i mĂ„naden betalar jag nu per Ă„r.

IPTV

Internet protocol television, IPTV, Àr leverans av televisionssÀndningar över Internetprotokoll, IP-nÀtverk.

Detta skiljer sig frÄn traditionell sÀndning via marknÀt, satellit och kabel-tv-format.

Till skillnad frÄn nedladdad media erbjuder IPTV möjligheten att strömma kÀllmedia kontinuerligt.

Som ett resultat kan en klientmediaspelare börja spela upp innehÄllet, till exempel en TV-kanal, nÀstan omedelbart. Detta kallas streamingmedia.

IPTV fungerar över hela vÀrlden, oavsett var man bor eller befinner sig.

SÄ lÀnge man har en stabil internetanslutning kommer man att kunna titta pÄ tusentals TV-kanaler.

IPTV behöver inte vara olagligt, flera större tv-leverantörer erbjuder IPTV lagligt mot betalning, exempelvis Telia.

KĂ€lla: Se-iptv.shop

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!