Lada i chock efter Rysslands invasion

Eskilstunabon Lada Gustafsson, med bakgrund i Ukraina, mötte morgonens nyheter med bestörtning.

Lada Gustafsson är engagerad i Pingstkyrkans second hand i Eskilstuna. 2015 gjorde butiken en insamling som ledde till att tre containrar med material kunde skickas till behövande i Ukraina.

Lada Gustafsson är engagerad i Pingstkyrkans second hand i Eskilstuna. 2015 gjorde butiken en insamling som ledde till att tre containrar med material kunde skickas till behövande i Ukraina.

Foto: NTM

Eskilstuna2022-02-24 13:34

Lada Gustafsson väcktes i morse av telefonen. Det var vännerna från Ukraina som brukar ringa och önska god morgon. Men den här morgonen var ingen god morgon berättade de. Lada Gustafsson frivilligarbetar på Pingstkyrkans second hand-butik i Eskilstuna och har själv bakgrund i Ukraina. Pengarna från kyrkans verksamhet används bland annat för att stötta ett dagcenter i Eskilstunas vänort Lviv för fattiga och utsatta barn.

När vi hörs har Lada precis varit i kontakt med centrets verksamhetsledare.

– Han säger att verksamheten ska hålla öppen som vanligt idag. Sen får de se hur det blir. Men han säger att han tvingats gå till jobbet i 1 timme och 54 minuter. Det finns ingen bensin att tanka med och det är långa köer till bankomater och till matbutiker.

Även Ladas dotter är på plats i Lviv och de två har ännu inte fått kontakt med varandra. Hon beskriver en overklighetskänsla, av att allt är som i ett kaos.

– Det värsta är ovissheten. Min mamma brukade berätta om hur Lviv blev bombat under andra världskriget och nu bombar de igen. De hävdar att de bombar militära mål men det kommer att drabba civila, säger hon.

Även Allan Ekstedt, missionssekreterare i Pingstkyrkan mottog morgonens nyheter med förfäran. Kyrkan har sedan länge ett stort engagemang i Ukraina med flera vänförsamlingar i Lviv.

– Det vi kan göra är att hitta olika vägar att stötta på plats. Inte minst alla internflyktingar med mat, filtar och kläder. Det är vinter ännu i Ukraina. Det upptar våra tankar nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!