Nenad Jelisics stora passion i livet är vin och kunskap. Helst kombinerat. Han hinner testa tusentals viner varje år och menar att han kan känna om du luktar illa på flera hundra meters avstånd.
– Jag testar alla viner som finns på flaska från Systembolagets grundsortiment och går på många vinprovningar, säger han och tillägger:
– I Sverige ska man inte sticka ut så mycket och prata om sig själv. Men det tycker jag man ska kapa bort och jag har ett rykte som gör att producenter och vinimportörer även skickar en hel del vin hem till mig.
Nenad Jelisic betygsätter alla viner enligt sitt egna poängsystem NJP, vilket står för Nenad Jelisic Points och betyget baserar han enbart på kvalité. Han tar inte pris i beaktande. De viner som får minst runt 3,5 poäng betygsätter han för 12 000 följare på sin Facebook-sida.
– Det är cirka 5 procent av alla viner jag testat. En nackdel med att dricka mycket vin är att en hel del viner inte är lika goda som tidigare längre. Men hittar man ett vin som är 'wow', då är det som att hamna i himmelriket, säger han.
Vinintresset formades redan i ungdomens dagar, då Nenad Jelisic bodde i Kroatien och ibland fick smaka någon centiliter vin av föräldrarna.
– När mina föräldrar testade något exceptionellt fick jag ibland smaka en centiliter. När jag fyllde 18 fick jag börja dricka, men de testade min berusningsnivå genom att jag fick stå på ett ben, säger han.
Nenad Jelisic har även alltid haft ett stort intresse för vetenskap och är doktorand i geoteknik. Till vardags arbetar han på Trafikverket och menar att det är orättvist att avgöra vilket som är det bästa vinlandet.
– Det finns sagolika viner från Frankrike. Men likaså från Spanien. Portugal kan också vara världens bästa vinland om man tittar på portvin, eftersom det bara produceras där, säger han.
I sin villa, längst in i ett hörn har han sin privata vinkällare. Den innehåller 500 flaskor men har plats för ytterligare 300.
– Det blir påfyllt inom 1-2 år. Det tar lite tid eftersom jag inte vill ställa in vad som helst där, säger han.
Nenad Jelisic menar att man ska “man dricka mindre, men bättre.”
– Om vinet är gott så är det värt att betala lite mer. Vin är till för att drickas, inte för att köpa som en investering, säger han.