Böter för korallsmugglande Eskilstunabo

När Eskilstunabon landat på Arlanda upptäckte tullen att han hade tio koraller med sig i bagaget som han saknade tillstånd för. Nu ska den 56-årige mannen betala 30 dagsböter för den illegala införseln.

Eskilstunabon upptäcktes av tullpersonal på Arlanda. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Eskilstunabon upptäcktes av tullpersonal på Arlanda. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: TT

Eskilstuna2023-10-19 10:30

Det var i april som Eskilstunabon ertappades med sitt odeklarerade bagageinnehåll. Nu, ett drygt halvår senare, har Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål vid Åklagarmyndigheten i Stockholm beslutat att ge 56-åringen ett strafföreläggande gällande olovlig införsel. Av handlingen framgår inte var mannen rest från men att han vid ankomsten hade med sig tio koraller som omfattas av den så kallade CITES-förordningen.

Förordningen, som 170 länder står bakom, har tillkommit för att skydda de cirka 35 000 djur- och växtarter runt om i världen som är hotade av okontrollerad och illegal handel.

undefined
Eskilstunabon upptäcktes av tullpersonal på Arlanda. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Just koraller utgör en lockelse för att i stora mängder säljas inom akvariehandeln, eller för att göra smycken av. Samtliga stenkoraller, men även vissa andra koraller, är CITES-listade, och det krävs därför tillstånd för att ta hem dem till Sverige. Tillståndskrav gäller även om man hittar en bit död korall på en strand.

Enligt det utfärdade strafföreläggandet begick den 56-årige Eskilstunabon gärningen av grov oaktsamhet och ska nu, enligt lagen om straff för smuggling, betala 30 dagsböter á 220 kronor. Utöver det ska han även betala 1 000 kronor som avgift till Brottsofferfonden.

EU har infört CITES genom en särskild lagstiftning som omfattar fler arter än de som finns i konventionen. Handel med CITES-listade arter tillåts bara om den inte påverkar arternas möjlighet att överleva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!