– Vi är väl i alla fall 6-10 anställda i Eskilstuna som blir drabbade. Alla vi tycker att det är jättesorgligt, säger Birgitta Beronja.
Hon berättar att personalen inte haft möjlighet att hämta personliga ägodelar ombord som till exempel kläder och hygienartiklar.
– Vi kommer ju inte ombord något mer. Båten ligger i Mariehamn.
Hon kommer att sakna livet på sjön som inneburit att hon jobbade 5, 10 eller 14 dagar i sträck och sedan var ledig en eller två veckor.
– Jag älskar att vara på sjön och just det här att vi som jobbade tillsammans blev som en liten familj. Det kommer man att sakna jättemycket. Vi hade jättetrevliga gäster. Det här var ju ingen fyllebåt som de andra båtarna kan vara.
Totalt berörs över 500 anställda av nedläggningen, enligt åländska medier. Birka Cruises meddelade på fredagen på sin webbsida att bolaget slutar kryssa efter 49 år på Östersjön. Anledningen är enligt företaget att de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin slagit hårt mot Birka Cruises och hela kryssningsbranschen.
Birgitta har jobbat som timanställd i serveringen ombord i cirka ett år. Hon har inte gjort någon kryssning sedan i mars då hon blev permitterad. Hon har inte fått någon ersättning för de turer hon varit inbokad på, men som blivit inställda.
Birgitta berättar att personalen under våren kontinuerligt fått information om att företaget hoppades på att komma igång med sin kryssningsverksamhet igen. Personalen längtade tillbaka till båten. Till sist kom dock beskedet att det inte blir några fler kryssningar. Birgitta fick beskedet på torsdagen genom att en chef ringde upp henne. På fredagen kom även information till personalen via Messenger.
Birgitta tycker att det har varit bra att jobba på Birka Cruises och att företaget har haft en bra personalpolitik. Det var även bra lön ombord.
– Du får provsion på det du säljer. Säljer jag mycket vin och champagne eller vad det nu är får jag provision på det. Vissa månader jag kunde tjäna mellan 28 000 och 35 000 per månad. Det kommer man ju inte att komma upp i längre.
59-åriga Birgitta Beronja jobbar nu på Magdakullan i Näshulta. Hon har under våren även arbetat som undersköterska.
– Jag har jobbat lite på avdelningarna på Mälarsjukhuset under pandemin. Jag har ju alltid haft sjukvården parallellt med serveringen. Sjukvården är rätt så svår och tung och då blir det en glädje att jobba inom restaurang.