2023 genomförde New York Times en stor kartläggning där de frågade 400 New York-bor hur mycket de tjänar i månaden. Av dem var det bara 27 som svarade på frågan.
Även VLT undersökte Västeråsbornas vilja att svara på den, kanske lite känsliga, frågan. 40 procent valde då att uppge sin lön samt ställa upp med sitt namn och på bild.
Så frågan är då, hur villiga är Eskilstunaborna att berätta vad de tjänar?
Tidningen begav sig ut på stan för att ta reda på svaret.
80 Eskilstunabor deltog i undersökningen. Av dem valde hälften, 40 personer, att svara på frågan. När de fick frågan om de kunde delta med namn och bild i tidningen var det dock bara tio stycken som ställde upp på det.
Ytterligare ett stort antal hade inte tid att höra frågan, de är inte inräknade alls i undersökningen.
Den som tjänade mest av alla som tillfrågades är en produktionschef på ett företag i Eskilstuna. Han tjänar 60 000 kronor i månaden, men ville inte ställa upp på bild.
De som inte ville svara på frågan uppgav orsaker som att det är "privata uppgifter" eller "hemligt" medan flera förklarade att de inte hade något intresse av att berätta om det.
Så varför är det så känsligt att prata öppet om sin lön?
De som tillfrågats, och svarat på frågan, resonerar olika. Blaise, 25, är studerande och arbetar deltid inom hemtjänsten. Han tror det är en generationsfråga.
– När man pratar med yngre vill de prata om det, men när man kommer upp till en viss ålder tar det stopp, säger han.
Max, 34, arbetar som systemutvecklare. Han tror att kan finns flera anledningar.
– Jag tror att det är lite med tradition, att man aldrig pratar lön. Jantelagen också, man vill inte visa upp sig så mycket. Om man tjänar lite vill man kanske inte heller berätta det, förklarar han.
På frågan om man pratar lön med sina vänner och bekanta var det delade meningar. Några uppgav att de inte hade några problem alls att prata öppet om det, andra gör det inte alls medan flera var inne på spåret att de att de är mer öppna med att diskutera löner med sina kollegor än med sina vänner och bekanta.
– Det beror lite på vem man pratar med, på arbetsplatsen har jag inga problem, säger Leif, 66, som är nybliven pensionär.
Siffran i undersökningen är bruttolön.