Förvirring kring sortering av plastkorkar

Irriterar du dig på att korkarna nu sitter fast på våra mjölk-, yoghurt- och dryckesförpackningar, eller har du vant dig? Bakgrunden till förändringen är ett nytt EU-direktiv för engångsplast som trädde i kraft i juli i år. Men det har orsakat förvirring bland konsumenterna, då förpackningarna ger dubbla budskap och försvårar sorteringen.

Många mejerier och läskproducenter har redan anpassat sina förpackningar enligt de nya reglerna. Detta har dock väckt missnöje bland vissa konsumenter, som tycker att de nya korkarna är i vägen, svåra att stänga ordentligt och därmed ofta läcker.

Många mejerier och läskproducenter har redan anpassat sina förpackningar enligt de nya reglerna. Detta har dock väckt missnöje bland vissa konsumenter, som tycker att de nya korkarna är i vägen, svåra att stänga ordentligt och därmed ofta läcker.

Foto: Blanka Karlsson

Eskilstuna2024-08-02 19:03

Nyheten i korthet

  • Nya regler kräver att plastkorkar ska sitta fast på förpackningar i Sverige, vilket har lett till förvirring bland konsumenter om sortering.
  • Produktionschef på ESEM, Clas Jansson, förklarar att förpackningar med både plast och papper separeras automatiskt i återvinningsprocessen.
  • Jansson uppmanar företag att överväga att använda ett enda material i sina förpackningar för att underlätta återvinning och påpekar konsumenternas roll i att påverka företagens designval.

Tidigare kunde korkar tas bort helt från förpackningar och hamnade ofta på fel ställen vid sortering eller så slängdes de i naturen. Men med den nya regeln hoppas man att det ska bli enklare för invånarna att sortera förpackningarna korrekt. Problemet är dock att förpackningarna nu består av både plast och papper, vilket leder till frågor om huruvida korken ska tas bort eller lämnas kvar vid sortering.

undefined
"Sortera förpackningen som papper, korken som plast - enkelt!" Men är det så enkelt när det står olika på alla förpackningar?
undefined
På denna yoghurtförpackning står det att hela förpackningen, inklusive korken, kan kastas som papperskartong.
undefined
På juiceförpackningen står det att vi ska sortera det var för sig.
undefined
Anvisningarna för hur man ska sortera skiljer sig åt beroende på om du köper mjölk från Garant eller Arla.

Clas Jansson, produktionschef på ESEM går igenom vad som gäller för Eskilstunaborna.

– När det kommer till återvinning av pappersförpackningar har pappersbruken en process som separerar pappersfibern från plasten. Plasten hanteras separat under återvinningsprocessen, vilket betyder att Eskilstunaborna inte behöver tänka på att ta bort plastkorkarna från pappersförpackningarna vid sortering. Detta hanteras automatiskt i återvinningssystemet, säger han.

Enligt Clas Jansson är det viktigt att följa de riktlinjer som ges för sortering. Om korken lossnar av någon anledning, ska den sorteras tillsammans med plast. Han påpekar också att det bästa vore om hela förpackningen bestod av ett enda material, likt den tidigare designen där kanterna på förpackningen veks upp vid användning.

undefined
Många tycker att de nya korkarna är besvärliga att använda, svåra att försluta och ibland läcker.

Kommer de gamla förpackningarna att göra comeback?

– Det finns en möjlighet att fler företag kommer att överväga att gå tillbaka till äldre förpackningsdesigner. Vilket också skulle vara fördelaktigt eftersom det skulle underlätta återvinning. Det finns företag som redan har gjort denna förändring, vilket kan vara ett steg i rätt riktning, säger Clas Jansson.

Vidare understryker Jansson hur stor påverkan konsumenternas medvetenhet och val har på förpackningsindustrin. Han påminner om det tidigare exemplet med tandkrämstuber som hade dubbla förpackningar, där ett pappersomslag omfamnade en plasttub. Detta väckte starka reaktioner bland konsumenterna.

– När vi väljer produkter med hållbara, lätt återvinningsbara och praktiska förpackningar, skickar vi en tydlig signal till företagen. Denna signal får företagen att förbättra sina designval och skapa mer miljövänliga och smarta förpackningar. Genom att medvetet välja produkter med bra förpackningar kan vi som konsumenter påverka marknaden och uppmuntra företag att prioritera hållbarhet i sina designbeslut, säger Clas Jansson.

undefined
Anne-Marie Sigra säger: "Jag låter vanligtvis korken vara kvar på förpackningen. Men ibland tar jag bort den när jag slänger förpackningen, och då lägger jag korken i plaståtervinningen"
undefined
Sara Alkhayat säger: "Jag tycker det är smidigt att korken sitter kvar, men jag förstår egentligen inte syftet eftersom den är i vägen när man häller. Jag sorterar när jag kan, men oftast låter jag korken vara kvar, även om jag är osäker på om det är rätt. Logiskt sett borde man lägga plast i plast och papper i papper, men det är inte alltid möjligt att ta bort alla korkar. Jag gillade de gamla förpackningarna bättre"
undefined
Veronica Christensen säger: "Jag gillar inte de nya korkarna. Jag tar bort korken när jag häller och sorterar den separat. Jag skulle hellre se att vi gick tillbaka till de gamla förpackningarna"
undefined
Junita Romero säger: "Jag låter korken vara kvar på förpackningen, men jag är osäker på om det är rätt eller fel. Jag tycker att den nuvarande korken är dålig; det var bättre förr"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!