När tidningen gör en enkät i stadskärnan där många lokaler står tomma visar det sig att flera Eskilstunabor inte handlar särskilt mycket på nätet.
18-åriga Eira Ankarfjärd säger att hon inte alls handlar på nätet.
– Jag känner att det är tryggare att gå till butiken för då vet jag ju exakt vad det är jag får medan om man köper online kan man ibland bli scammad.
Det gör inte heller Annakarin Sandén, 58.
– Nej, vi handlar jättelite på nätet.
Hon tycker att det är viktigt att stödja centrumhandeln.
– Vi måste ha lite liv i centrum.
Mira Drugge, 23, säger att hon handlar på nätet om det hon vill ha inte finns att köpa i stan.
Handlar du mycket på nätet?
– Inte jättemycket, men det blir ett par gånger i månaden, säger hon.
I den senaste Shopping Pulse-rapporten summerar Klarna, som hanterar omkring hälften av alla onlineköp i Sverige, e-handelsåret 2022. Rapporten visar att nästan en av tre svenskar handlar på nätet varje vecka och att söndagskvällar klockan 21 är den tidpunkt då flest handlar online.
Gnestaborna är de som handlar mest på nätet i Sörmland. Gnesta finns dessutom med på topp 10-listan i riket. Faktum är att Gnestaborna gör 70 procent fler köp per person än Eskilstunaborna som är de som näthandlar minst i länet.
Stockholmarna är de som handlar mest online per capita medan Sörmland ligger på rikssnittet. Sörmland är ett av bara två län där elektronik är favoritkategorin. I många andra län är det snarare nöje och underhållning eller kläder och skor som flest handlar online.
Det här köper sörmlänningarna helst på nätet:
- Elektronik
- Nöje och underhållning
- Hem och trädgård
- Sport, hobby och fritid
- Barnprodukter
- Hälsa och skönhet
- Kläder och skor
- Smycken och accessoarer
När tidningen frågar Annakarin och Åke Sandén i Eskilstuna vad de brukar handla på nätet svarar de att de ibland köper julklappar.
– Jag kan handla biltillbehör ibland, säger Åke Sandén.
Mira Drugge säger att hon mest handlar kläder, smink och andra skönhetsprodukter.
Shopping Pulse-rapporten visar att de främsta anledningarna till att svenskarna handlar på nätet är lägre priser, att det är lättare att jämföra priser och att det finns ett större utbud av produkter.
– Omvärldsläget gör att vi blir mer prismedvetna så det är inte förvånande att pris prioriteras högst när vi väljer var vi shoppar, säger Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna.