Under förra året utfärdade Eskilstuna kommun 10 526 parkeringsanmärkningar. Toppsiffran nåddes i mars, då nästan 1 500 gula lappar placerades på vindrutor.
Parkeringsvakternas arbete ledde till att kommunen fick in drygt 5,8 miljoner kronor, efter att staten tagit sin andel av bötesbeloppet.
– 53 kronor per bot går till att täcka Transportstyrelsens administrativa kostnader, säger Stefan Patana, arbetsledare för kommunens parkeringsövervakning.
Men nästan var tionde bot blir inte betald, vilket betyder att kommunen förra året gick miste om drygt en halv miljon i intäkter från 898 obetalda böter. Men det är ingenting som påverkat trafikavdelningens ekonomi, menar Stefan Patana.
– Pengarna går in i stadsbyggnadsförvaltningens verksamhet, de är inte öronmärkta för oss.
Joachim Dahlgren är teknisk handläggare på trafikenheten. Han säger att kommunen har svårt att påverka de bötfälldas betalningsvilja.
– Vi försöker informera så att man inte ska parkera fel, men när de väl fått boten kan vi inte göra mycket.
De flesta betalar trots allt sina böter – och betalningsviljan har faktiskt ökat de senaste åren. 2019 betalades 84,7 procent av böterna. 2022 var siffran 91,5 procent.
Den som anser sig ha fått en felaktig bot har möjlighet att bestrida den till polisen. Den måste dock betalas först – därefter kan man få tillbaka pengarna om det visar sig att boten var felaktig.
Förra året bestreds 215 parkeringsanmärkningar i Eskilstuna. Alla ärenden har inte behandlats än, men hittills har 20 personer fått boten undanröjd och får alltså tillbaka pengarna, meddelar Camilla Tranefors, handläggare på polisens rättsavdelning.
Bötesbeloppen för felparkering varierar. Den som ställer sig på en uppmärkt parkeringsplats utan att betala, eller överskrider parkeringstiden, riskerar en bot på 500 kronor. Är det parkeringsförbud på platsen landar summan i stället på 700 kronor och är det stoppförbud kostar det 800 kronor. Allra dyrast – 1 000 kronor – blir det om man ertappas med att parkera på en handikapplats.
De flesta parkeringsanmärkningar som utfärdats under 2022 handlar om den förstnämnda kategorin – och kostar alltså 500 kronor. Det är också i denna kategori som betalningsviljan är sämst, bara 88,3 procent av böterna betalas. De som bötfällts där det råder stoppförbud är däremot bäst på att betala, där betalas 93,8 procent av böteslapparna.