År 2012 hade 4 774 Eskilstunabor en skuld hos Kronofogden. Sedan dess har antalet skuldsatte minskat för varje år men förra året vände kurvan uppåt igen.
Vid årsskiftet hade 4 365 personer som var folkbokförda i Eskilstuna skulder hos Kronofogden. Året innan var det 4 337.
– Det är ändå relativt få personer som är skuldsatta i Eskilstuna om man tittar tillbaka. Men vi är lite förvånade. Förra året trodde vi att pandemin skulle leda till betydligt fler skuldsatta, men än så länge har vi bara sett en marginell ökning, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.
Tre personer sticker ut bland de skuldsatta i Eskilstuna:
Mannen som toppar listan hos Kronofogden i Eskilstuna är 50 år gammal och har en skuld på närmare 16,2 miljoner kronor. Den största delen av beloppet är skatteskulder på 16 193 410 kronor. Han har även en skuld på studiemedelsavgift på 1 393 kronor.
Tvåa på topp tio-listan är en 78-årig man med skulder på över 14,8 miljoner kronor. Summan är uppdelad på tre enskilda mål. Till Intrum debt finance ag har mannen en skuld på 4 513 484 kronor. Han har även en skuld till Intrum justitia debt finance ag på 5 904 866. Den tredje skulden är på 4 420 245 till Lowell Sverige AB.
Den tredjeplacerade mannen på listan är 47 år gammal och har skulder på närmare 13,9 miljoner kronor, uppdelade på fem mål. Den största skulden är till Loomis Sverige AB på 13 594 509 kronor. Mannen har tre skulder till tre olika privatpersoner på sammanlagt 243 830 kronor samt en skuld till Brottsoffermyndigheten på 36 631 kronor.
Kommuninvånarnas sammanlagda skuld var på 803 293 824 kronor vilket är över 100 miljoner mer än mot året innan då skuldbeloppet var 702 976 336 kronor.
– Den sammanlagda skulden hos Kronofogden fortsätter att växa. En del av ökningen hänger samman med att skulderna växer kontinuerligt på grund av räntan. Men det handlar också om att vi får in fler skulder på högre belopp, förklarar Max Wallenberg, och fortsätter:
– Utvecklingen i Eskilstuna liknar den i resten av landet. Förklaringen i mindre kommuner brukar vara att det är några enskilda personer som dyker upp med stora skulder. Men i Eskilstuna verkar det vara många nya personer med halvhöga skulder som tillkommit.
I Eskilstuna hade 5,24 procent av Eskilstuna kommuns vuxna invånare en skuld hos Kronofogden. Det är betydligt högre än rikssnittet, 3,84 procent. Anledningen till att Eskilstuna har många skuldsatta kan enligt Max Wallenberg bero på de socioekonomiska förhållandena.
– Är det hög arbetslöshet, många med låg utbildning och låga inkomster är det mer sannolikt att man får skulder hos Kronofogden.
Åldersgruppen med flest skuldsatta ligger mellan 35 och 44 år där 1 007 personer har en skuld på sammanlagt 204 870 623 kronor. Däremot har de i åldersgruppen 45 till 54 år en större sammanlagd skuld, 214 581 860 kronor, utspritt på 900 personer.
– Flest skuldsatta finns i gruppen 35–54 år, och där stämmer Eskilstuna överens med riket i stort. Och det är betydligt fler män än kvinnor som är skuldsatta i Eskilstuna, menar Max Wallenberg och fortsätter:
– Skillnaderna har funnits länge och bygger på hur strukturerna mellan kvinnor och män ser ut i samhället. Män är till exempel kraftigt överrepresenterade när det gäller brotts- och fordonsrelaterade skulder samt skulder för underhållsstöd. Bland kvinnorna är skulder kopplade till näthandel och kreditgivare vanligare.
Vid årsskiftet hade 1 372 Eskilstunabor löneutmätning, det vill säga att en del av lönen varje månad går direkt till Kronofogden. Här har antalet sjunkit från året innan, 1 403 personer.
– Vid en löneutmätning har du alltid rätt att behålla ett belopp som ska täcka boende, mat och andra vanliga levnadsomkostnader. Men om du blir av med jobbet finns ju inte längre någon lön som vi kan dra pengar från. Vid en lågkonjunktur är det därför inte ovanligt att det blir färre som har löneutmätning, säger Max Wallenberg och avslutar:
– De som har svagast fotfäste på arbetsmarknaden är oftast de som drabbas först i en lågkonjunktur, och blir man av med jobbet finns ingen lön att ta av. Vi uppmuntrar alltid de som har skulder hos oss att höra av sig om inkomsterna förändras. De som lever med löneutmätning i många år brukar vi titta på och se om de ska söka skuldsanering i stället.