Under 2020 hade 4 365 Eskilstunabor skulder hos Kronofogden. År 2021 ökade det med fem personer och under 2022 ökade det med hela 128 personer, till 4 500. Det betyder att över fem procent av stadens vuxna befolkning återfinns hos Kronofogden.
– Konsumtionsskulderna ökar, vi kan se att det är ett tuffare klimat ekonomiskt direkt efter pandemin, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.
Av de 4 500 skuldsatta är 1 700 kvinnor och 2 800 män. Antalet skuldsatta personer i Sverige ökade i snitt med 0,7 procent under 2022, i Eskilstuna ökade det med hela 2,9 procent.
– Ökning av antalet personer är mycket högre än riket 2,9. Men medianskulden är lägre i Eskilstuna på 65 372 kronor mot 70 688 i snitt i riket. Tittar vi på män och kvinnor så är män i Eskilstuna över medianskulden i riket.
Skuldbeloppet ökar till Kronofogden, med 9,1 procent, från drygt 895 miljoner kronor till 976 miljoner i Eskilstuna.
– I Eskilstuna har skulderna ökat med över nio procent. Det är skulder till staten och övrigt, som lån och krediter. De som lever på marginalen har lättare att bli skuldsatta än de som har en lite bättre ekonomi.
Eskilstunabornas skuldberg växer mer än snittet i landet, som är 7,4 procent.
– Forskning visar att inkomsterna spelar stor roll, och jag är forskare. Bättre utbildning, bättre sysselsättningsgrad och högre inkomster minskar risken till skulder. Om Eskilstuna är en låginkomstkommun är det enklare att bli skuldsatt. Det är de som har det svårt ekonomiskt som först drabbas.
Davor Vuleta menar att om man har en skuld tar man ofta ett lån för att betala av ett annat lån.
– Det gör att räntan ökar hela tiden och summan blir högre. Till slut behöver man ta ett lån hos något bolag som lånar ut till de som har en betalningsanmärkning, och då blir räntan extra hög. Till slut går det inte att hantera.
Andra saker som påverkat ekonomin hos Eskilstunaborna är sjukskrivningar under pandemin.
– Undersökningar visar att ensamstående och de som hade barn var tvungna att vara hemma mer under pandemin, om någon hade symptom till sjukdom. Detta ledde till mindre inkomst för väldigt många.
Han trycker på att det är viktigt att tidigt ta kontakt med dem man får en skuld till.
– Får man en skuld på 300 kronor inskickad till Kronofogden så hamnar den på cirka 2 000 kronor med alla påslag, bland annat en indrivningsavgift. Då kan det leda till ett löneutmätningsbeslut och 2 000 kronor dras direkt på lönen, i stället för de 300 kronor skulden var på från början, säger Davor Vuleta och fortsätter:
– Det kan leda till att andra räkningar bli liggande för att man inte kan betala dem. Så kontakta den du är skyldig och försök att lösa det så att det inte går vidare till Kronofogden.
Han menar på att de måste verkställa en skuld som kommer in till dem och då är 300 mycket bättre än 2 000.
– Man kan göra en avbetalningsplan eller kanske lägga summan på nästa faktura. Det finns flera alternativ för att undvika att det går vidare till Kronofogden. Får man en gång en skuld så är det svårt att bli av med den.
Han berättar att socialförvaltningen ser en ökning på antalet personer som söker bidrag i dessa tider.
– Det är en tråkig utveckling vi ser.
Vid årsskiftet hade 1 400 Eskilstunabor löneutmätning, det vill säga att en del av lönen varje månad går direkt till Kronofogden.