Eskilstunabornas skulder ökar med 50 procent

Första halvåret 2019 hade 3 152 Eskilstunabor skulder hos Kronofogden på sammanlagt 114 miljoner kronor. Första halvan av 2020 har skulderna ökat markant till 167 miljoner fördelat på 3 592 personer.

"Medianbeloppet per skuld har ökat mer i Eskilstuna än i andra kommuner, det har ökat med hela 27 procent mot 5 procent i snitt i Sverige", säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.

"Medianbeloppet per skuld har ökat mer i Eskilstuna än i andra kommuner, det har ökat med hela 27 procent mot 5 procent i snitt i Sverige", säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.

Foto: Niklas Holm/Kronofogden

Eskilstuna2020-09-25 18:15

Allt fler obetalda räkningar från Eskilstunaborna hamnar hos Kronofogden. Från 114 miljoner kronor till 167 miljoner är en ökning med nästan 50 procent, den högsta siffran någonsin.

Max Wallenberg, pressansvarig hos Kronofogden, förklarar att den stora ökningen på Eskilstunabornas skulder kan bero på flera saker, men att myndigheten inte analyserat orsaker på regional nivå.

– Det vi kan se är att både beloppen och antalet personer som har krav riktade mot sig har ökat. Medianbeloppet per skuld har ökat mer i Eskilstuna än i andra kommuner, det har ökat med hela 27 procent mot 5 procent i snitt i Sverige, säger Max Wallenberg.

Vad kan det bero på?

– Kommuner med hög arbetslöshet, låg utbildning och små inkomster hänger ofta ihop med skulder hos Kronofogden, i största allmänhet, förklarar Max Wallenberg.

Att personer får krav riktade mot sig betyder inte att de automatiskt hamnar i Kronofogdens register.

– Man ska komma ihåg att det här är personer som har missat att betala en skuld eller räkning, som den som vill ha betalt har skickat vidare till oss. Man kan fortfarande bestrida skulden eller betala innan den blir fastställd hos oss, menar Max Wallenberg och avslutar:

– Förr sköttes detta i domstol, det här är en enklare och snabbare process för de som behöver hjälp att få betalt.

undefined
"Vi har förstås fått in coronarelaterade krav, exempelvis mot resebolag, men den stora ökningen är inte direkt kopplad till effekter av pandemin", säger Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden.

Statistik visar att skulderna från Eskilstunas invånare till Kronofogden nästintill har fördubblats jämfört med första halvåret 2017, då beloppet låg på 85 miljoner kronor. Kronofogden ser dock ingen tydlig koppling till coronapandemin på den senaste ökningen.

– Vi har haft en stadig ökning av ärenden de senaste åren, men de ekonomiska effekterna av pandemin har inte nått oss än, säger Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden, och fortsätter:

– Vi får in allt fler krav på mellan 100 000 och 500 000 kronor. Skulder kopplade till olika typer av lån utan säkerhet driver upp siffrorna. Bakom ökningen står banker, kreditföretag och bolag som köper förfallna skulder. Det finns tecken på att långivarna inte alltid kan göra tillräckligt bra bedömningar av människors ekonomi innan de beviljar ett lån.

Att låna pengar går ofta väldigt snabbt. Ansökan fylls i på webben, är det ett enkelt ärende kommer svaret automatiskt och pengarna finns på kontot inom några dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!