Eskilstunaelever fast efter orkanvarning på Sicilien

Efter att resan skjutits upp i ett och ett halvt år var det äntligen dags för utbytesresa till Sicilien. Nu befinner sig de fem högstadieeleverna från Eskilstuna i en orkanvarning.

Eskilstuna 25 oktober 2021 17:45

– Vi var så lyckliga över att komma iväg men man trodde kanske inte att det skulle hällregna på Sicilien. Det är ösregn och lite vindar vid kusten, och hade vi varit i Sverige hade vi fortfarande kört utomhusundervisning i det här vädret. Men här finns inget system för att leda bort vattnet, säger rektor Åsa Ekholm, rektor på British Junior.

Tillsammans med en lärare och fem elever från åttondeklass befinner hon sig i en orkanvarning i närheten av Catania, där borgmästaren har stängt alla skolor till följd av ovädret. Eleverna, som deltar i ett utbytesprogram tillsammans med elever från Italien, Kroatien och Spanien, har därför fått tillbringa dagen hos sina värdfamiljer.

undefined
Isabella Fjäll och Emma Olsson har fikat med två av de italienska eleverna, medan Filippa Landstorp passade att lära italienska Lucia lite svenska.

– De är helt fantastiska och blir väl omhändertagna. Alla är vid gott mod och har roligt hos sina värdfamiljer – de lagar mat och spelar kort tillsammans, och en har lärt ut Fia med knuff. Det är ett sådant fantastiskt utbyte, säger Åsa Ekholm.

Om orkanvarningen hävs är morgondagens plan att eleverna ska presentera hur man i Eskilstuna arbetar med hållbar vattenanvändning, eftersom just vatten är temat för Erasmus-utbytet.

– Vi arbetar med vatten och eleverna är fast inomhus på grund av vatten. Det är ju ödets ironi, säger Åsa Ekholm.

undefined
Ms. Ekholm, Filippa Landstorp, Alina Albedri, Isabella Fjäll, Emma Olsson, Ms. Hesse och Alexander Carnbrand vid äventyrets början.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa