Eskilstunaföretag förbjuds använda verktyg

Nu förbjuder Arbetsmiljöverket allt farligt arbete på Ojop Sweden i Skjulsta i Eskilstuna.Brott mot beslutet kan kosta företaget tusentals kronor i böter.

Eskilstuna2015-01-08 19:00

Så som Arbetsmiljöverket uppfattar saken är det en oenighet angående avskärmningsskydd vid en gradsax som får verket att slå bakut.

Gradsaxen får nu helt enkelt inte användas alls från och med 22 december om inte bristerna i säkerheten uppfylls. Sker så ändå kan ett vitesbelopp på 25 000 kronor dömas ut.

Rättas felet inte till senast före 1 februari så riskerar företaget ett nytt vitesbelopp på 50 000 kronor.

Nästan lika illa tycker verket att företaget sköter sig för att förebygga buller i delar av byggnaden och att utrusta personalen med utrustning som kan avlasta en del tunga lyft. Riskerna för både bullerskador och belastningsskador är uppenbar, anser verket.

Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion av Eskilstunaföretaget i oktober 2013 och firman fick en vecka senare en lista över alla brister.

En ny inspektion i augusti i fjol visade att flera brister fortfarande fanns kvar, och i december kollades på nytt om något gjorts åt bristerna med gradsaxen, som då fortfarande saknade skydd.

Dessutom måste företaget så snart som möjligt upprätta skriftliga och väl fungerande rutiner för att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

På Ojop har verkställande direktör Simon Kennell semester, men produktionsansvarige Pontus Ramström hävdar att man nu har åtgärdat skyddsanordningen kring gradsaxen.

– Det finns nu ett galler så man varken kan hoppa över eller krypa under, säger Pontus Ramström. Och det enda som återstår nu är att vi får en ny kontroll, vilket ska ske nu i januari.

Även på området buller har det vidtagits åtgärder och att det hela har tagit tid besvarar Pontus Ramström:

– Det handlar om resurser och tid. Men självklart ska ingen behöva riskera att skada sig på jobbet.

Skyddsombudet på företaget, Per Nystedt, hävdar också att man nu från företagsledningens sida punkt för punkt åtgärdar allt det som måste.

– Miljötänket låg tidigare i en malpåse, det måste vi väl erkänna, säger Per Nystedt. Men det är stor skillnad i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!