Flera brister upptäcktes vid en föranmäld livsmedelskontroll i en lokal i Eskilstuna förra veckan. Företaget utför kroppsbehandlingar och säljer även kosttillskott och hälsobringande teer från Kina, med påstådda medicinska effekter. Kilopriset för några av teerna låg på cirka 2 400 kronor och har sålts i påsar om cirka 35 gram.
Sju tesorter, totalt nästan 200 förpackningar, som bland annat påstods vara populära i Kina, och ha välgörande egenskaper plockades bort från hyllorna. De får inte säljas igen förrän beskrivningarna på de egentillverkade etiketterna har ändrats.
Ett te sades vara bra mot rundmask och påstods ha en "känd medicinsk effekt" att krympa hemorrojder. Teet kunde även lindra leverproblem, förebygga hosta och feber samt, som komplement, sänka blodsockernivån vid diabetes. Ett annat te skulle användas vid ångest och påstods även dämpa klimakteriebesvär och PMS. Det fanns också uppgifter om att teet kunde användas vid "behandling av sterilitet".
Kosttillskott lyder under livsmedelslagen, precis som teer, och får inte ha medicinska påståenden. Såna får endast göras om läkemedel, och detta kräver godkännande av Läkemedelsverket.
– Påståenden om medicinska effekter får inte finns på livsmedel. Det hjälper inte att man lägger till formuleringar som "enligt traditionell kinesisk medicin". Man får dock göra vissa hälsopåståenden om man förklarar vilka verksamma ingredienser det handlar om, men inte skriva att teet "dämpar stress och oro", säger miljöinspektören som handlägger ärendet.
Hälsopåståenden om teerna fanns även på bolagets hemsida men där var de inte lika starkt formulerade som på förpackningarna, enligt miljökontoret.
Vad är risken med påståenden om hälsoeffekter?
– Man kanske söker en behandling som man inte hittat inom den vanliga vården, och tror att man kan få hjälp. Det kanske man kan i vissa fall, men enligt svensk och europeisk lag får man inte använda såna påståenden. För att bli återförsäljare av naturmediciner krävs tillstånd av Läkemedelsverket, och något sånt tillstånd har de inte, säger handläggaren.
Inspektionen utmynnade i att Läkemedelsverket underrättades, och ett förbud mot att släppa ut teerna på marknaden tills etiketterna märkts om.