Risfabriken duckar konkurs – igen

Skatteverket har dragit tillbaka sin konkursansökan för risfabriken Nordic rice i Eskilstuna efter att företaget betalat tillbaka hela sin skatteskuld. Det framgår av handlingar från tingsrätten.

Nordic rice förädlar importerat ris i Sveriges enda risfabrik. Skatteverket återkallade sin konkursansökan den 26 juni.

Nordic rice förädlar importerat ris i Sveriges enda risfabrik. Skatteverket återkallade sin konkursansökan den 26 juni.

Foto: TT/Skärmbild (montage)

Eskilstuna2024-07-04 13:04

Nyheten i korthet

  • Risfabriken Nordic rice i Eskilstuna har undvikit konkurs för andra gången, efter att ha betalat sin skatteskuld på 3,9 miljoner kronor.
  • Skatteverket drog tillbaka sin konkursansökan den 26 juni efter att företaget löste sina skulder.
  • Tidigare i år undvek företaget konkurs genom att göra upp med sin hyresvärd utanför rätten. Bolagets har angett att de problemen härstammar från prishöjningar orsakade av coronapandemin.

Det var den 14 juni som Skatteverket ansökte om konkurs för risfabriken Nordic rice, med en omsättning på 63 miljoner kronor och sex anställda i Eskilstuna. Anledningen var skulder till staten på 3,9 miljoner kronor.

Företaget begärde då via sin skattejurist att konkursförhandlingen skulle ställas in med anledning av att man var "i färd att ta in kapital".

Nu har verket dragit tillbaka sin ansökan. Detta efter att företaget betalat alla sina skulder.

I en återkallelse daterad den 26 juni skriver Skatteverket:

"Skatteverket återkallar konkursansökan. Gäldenären har betalat skulden som låg till grund för konkursansökan."

Det är andra gången på kort tid som bolaget undviker en konkurs. Hyresvärden Eskilstuna logistik och etablering lämnade in en konkursansökan i april med anledning av stora hyresskulder. Nordic rice lyckades även då undvika konkursförhandling genom att göra upp med motparten utanför rätten.

Efter att det första konkurshotet hade avvärjts i början av maj sade bolagets VD Haider Al-Kaizhwan att bolagets dåliga ekonomi har sin grund i prishöjningar, som i sin tur orsakats av coronapandemin.

– Vi hade en dålig period under 2022 och 2023 då vi hade problem med priser och frakter. Det slog på oss direkt med våra kontrakt mot kunderna, sade han då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!