Pungsparkad polis får skadestånd av Eskilstunakvinna

Två kvinnor som spottat en ambulansförare i ansiktet respektive sparkat en polisman i skrevet har fått sina domar. En frias – en fälls.

En polisman i Eskilstuna får skadestånd efter att ha blivit sparkad i skrevet av en kvinna.

En polisman i Eskilstuna får skadestånd efter att ha blivit sparkad i skrevet av en kvinna.

Foto: TT

Eskilstuna2023-09-20 19:10

Anställda inom blåljusyrken verkar inom verksamheter som inte sällan innefattar hot och våld. Inte minst poliser förutsätts generellt ha en förhöjd mental och fysisk beredskap. De kan i vissa situationer tvingas utstå situationer som mot andra yrkesgrupper och privatpersoner vore brottsliga.

undefined
Poliser tillhör en yrkesgrupp som förväntas tåla lite mer än andra. Sparkar behöver de dock inte acceptera.

Att vid ett omhändertagande bli sparkad mellan benen är dock inte okej. 

Det fastslår Eskilstuna tingsrätt som i veckan dömt en Eskilstunakvinna i 30-årsåldern för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. 

Händelsen utspelade sig förra hösten när polis larmades för att hjälpa kvinnan.

Uppdraget slutade dock med att kvinnan sparkade en manlig polis i skrevet och bars ut med hand- och fotfängsel innan hon även belades med spottluva.

Polismannen behövde inte söka vård men har uppgett att den "ihållande smärtan höll i sig under resten av dagen". 

Kvinnan som bedöms ha varit psykiskt instabil vid tillfället omhändertogs och överlämnades till vården.

För att slippa fängelse som påföljd för våld mot tjänsteman krävs särskilda skäl. Kvinnans psykiska ohälsa anses vara ett sådant skäl, och tingsrätten dömer henne till skyddstillsyn. Hon ska även ersätta den våldsdrabbade polismannen med 5 000 kronor. Han har enligt domstolen utsatts för en allvarlig kränkning av sin personliga integritet.

undefined
En polisman i Eskilstuna får skadestånd efter att ha blivit sparkad i skrevet av en kvinna.

Samma dag som domen meddelades kom en dom i ett annat "blåljusmål". Den innefattar en Eskilstunakvinna i 20-årsåldern och en manlig ambulansförare. 

I början av året larmades ambulans till en adress i centrala Eskilstuna där kvinnan uppträdde märkligt på en efterfest. Hon var utåtagerande, kallade arbetskamraterna för könsord och var allmänt gapig. De fattade misstankar om att hon kanske hade fått i sig någon drog och ringde 112.

Kvinnan som låg på golvet och skrek när ambulanspersonal kom till platsen togs med till Mälarsjukhuset. Väl inne på ett akutrum blev ambulansföraren spottad i ansiktet.

Kvinnan som saknar minnesbilder från händelsen misstänker att hennes beteende kan förklaras med att hon blivit drogad under utekvällen. 

undefined
Eskilstuna tingsrätt fäller en kvinna och friar en annan.

Eskilstuna tingsrätt konstaterar att åklagaren inte lyckats bevisa att kvinnans rus var självförvållat då det aldrig togs något drog- eller alkoholtest, och därför frias hon.

"Det finns ingen bevisning i denna del i form av analysresultat, vilket är en brist i utredningen" konstaterar domstolen som följaktligen ogillar ambulansförarens skadeståndsyrkande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!